Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Premierul Tariceanu: Cresterea salariului minim ar fi iresponsabila si contraproductiva
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Premierul Tariceanu: Cresterea salariului minim ar fi iresponsabila si contraproductiva
Cresterea salariului minim de la 500 lei la 540 lei este conditionata de realizarea parametrilor de crestere economica, si anume, de cresterea produsului intern brut, de cresterea productivitatii muncii si de mentinerea inflatiei in limitele stabilite de Banca Nationala, a afirmat primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, la finalul sedintei de ieri a Guvernului.

"Aceasta conditionare porneste de la principiul ca o crestere necontrolata a salariilor alimenteaza si mai mult inflatia, lucru convenit, de altfel, si de reprezentantii sindicatelor in discutiile purtate cu Guvernul,"  a adaugat seful Executivului.

Premierul Tariceanu a explicat ca realitatea economica de astazi arata ca una dintre aceste conditii nu este indeplinita, mai exact, tinta de inflatie nu poate fi atinsa, iar, in aceste conditii, cresterea salariului minim pe economie nu ar face decat sa alimenteze si mai mult o posibila spirala inflationista.

“Ne-am angajat si intelegem sa ne respectam aceste angajamente din programul de guvernare, de crestere a salariilor. In acelasi timp, insa, ele trebuie sa fie corelate cu elementele de productivitate a muncii. Trebuie sa avem in vedere evolutia inflatiei, pentru a nu pune gaz peste foc, in conditiile actuale, in care avem o serie de presiuni inflationiste. In acest moment, consideram insa ca nu este oportuna o crestere a salariului minim pe economie, din motive obiective”, a declarat premierul Calin Popescu-Tariceanu.

O crestere a salariului minim in conditiile economice actuale “ar fi mai degraba iresponsabila si contraproductiva, pentru ca ea nu ar face decat sa adauge o presiune inflationista, care ar diminua puterea de cumparare”, a adaugat Primul-ministru.

Apel catre sindicate

Seful Executivului a facut apel la sindicate sa sustina acest punct de vedere.

“Pozitia exprimata ieri (nr marti)  de presedintele Basescu, prin care a facut apel la o atitudine ponderata, responsabila si vorbind in mod foarte clar, in aceeasi directie in care sustin si eu, ca nu trebuie sa adaugam presiuni inflationiste pe economie, este salutara. Ramane ca partenerii sociali, sindicatele, patronatele, sa fie de acord cu acest punct de vedere si sa inteleaga ca este spre binele general”, a spus primul-ministru.

HG nr. 1507/2007 - Conditionare pentru cresterile salariale

Hotararea Guvernului nr. 1507/22007 a prevazut o crestere a salariului de baza minim brut garantat in plata  la 540 de lei, incepand cu 1 iulie 2008.

Cu toate acestea, actul normativ al Guvernului conditioneaza majorarea salariala de realizarea "principalilor indicatori economici pe care este construit bugetul de stat pe anul 2008, respectiv cresterea produsului intern brut, tinta de inflatie, precum si de nivelul productivitatii muncii."

In prezent, nivelul salariului de baza minim brut garantat in plata este de 500 de lei,  stabilita inca de la 1 ianuarie 2008.

Prin aplicarea coeficientilor minimi de ierarhizare a salariatilor, stabiliti prin Contractul colectiv de munca pe anii 2007-2010, salariul minim brut este, in prezent, de:
- 1000 de lei pentru personalul incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare
- 750 de lei pentru personalul incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este studii superioare de scurta durata
- 650 de lei pentru personalul de specialitate incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este scoala de maistri;
- 625 de lei pentru personalul administrativ incadrat in functii pentru care conditiile de pregatire sunt studiile postliceale;
- 600 de lei pentru muncitori calificati si pentru personal administrativ incadrat in functii pentru care conditiile de pregatire sunt studii liceale;
- 500 de lei pentru muncitori necalificati.

Conform HG nr. 1507/2007, stabilirea unui salariu de baza sub acest nivel, pentru personalul incadrat prin incheierea unui contract individual de munca, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1000 lei la 2000 lei.

Constatarea contraventiei si aplicarea sanctiunii se fac de catre personalul Ministerului Muncii, prin inspectoratele teritoriale de munca judetene si al municipiului Bucuresti.

Sursa: Avocatnet.ro

 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !