Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Legislatie arrow Norma BNR nr. 7/2008
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Norma BNR nr. 7/2008

Norma BNR nr. 7/2008 - modificarea Normelor
BNR nr. 6/1994 privind comertul facut de societatile bancare
si celelalte societati de credit, cu cambii si bilete la ordin

Norma Bancii Nationale Romaniei nr. 7/2008 pentru modificarea si completarea Normelor-cadru ale Bancii Nationale a Romaniei nr. 6/1994 privind comertul facut de societatile bancare si celelalte societati de credit, cu cambii si bilete la ordin, pe baza Legii nr. 58/1934 asupra cambiei si biletului la ordin, modificata prin Ordonanta Guvernului nr. 11/1993, aprobata si modificata prin Legea nr. 83/1994 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 512 din 08.07.2008.

Legea nr. 58/1934 asupra cambiei si biletului la ordin, cu modificarile si completarile ulterioare

Avand in vedere prevederile art. 22 alin. 1 si 2 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei,
in temeiul art. II alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 39/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 58/1934 asupra cambiei si biletului la ordin si al art. 48 din Legea nr. 312/2004,

Banca Nationala a Romaniei emite prezenta norma.

Art. I. - Normele-cadru ale Bancii Nationale a Romaniei nr. 6/1994 privind comertul facut de societatile bancare si celelalte societati de credit, cu cambii si bilete la ordin, pe baza Legii nr. 58/1934 asupra cambiei si biletului la ordin, modificata prin Ordonanta Guvernului nr. 11/1993, aprobata si modificata prin Legea nr. 83/1994, publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 119 bis din 14 iunie 1995, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Titlul normelor-cadru se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"NORMA
privind comertul facut de institutiile de credit cu cambii si bilete la ordin"

2. Punctul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Pct. 1. - Prezenta norma se aplica institutiilor de credit abilitate conform legii sa desfasoare activitate bancara in Romania.
Obiectul prezentei norme il constituie comertul facut de institutiile de credit cu cambii si bilete la ordin, pe baza Legii nr. 58/1934 asupra cambiei si biletului la ordin, cu modificarile si completarile ulterioare."
3. Punctul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Pct. 3. - Institutiile de credit abilitate sa desfasoare activitate bancara pe teritoriul Romaniei vor putea face comert cu cambii si bilete la ordin si vor putea presta servicii bancare specifice acestei activitati pentru clientii lor, luandu-si toate masurile pentru eliminarea riscurilor care pot aparea pe parcursul derularii unor astfel de operatiuni sau care ar putea afecta calitatea portofoliului lor de astfel de titluri.
Banca Nationala a Romaniei, organizata si functionand in conditiile prevederilor Legii nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, efectueaza operatiuni cu cambii si bilete la ordin in cadrul propriei sale activitati."
4. Punctul 7 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Pct. 7. - Cambiile trebuie sa fie completate in intregime cu cerneala sau pix de culoare albastra ori neagra sau prin dactilografiere. Mentiunile manuscrise vor fi completate cu majuscule, numai pentru suma in litere fiind posibila inscrierea cu litere mici."
5. La punctul 8 se introduce un nou alineat, alineatul 2, cu urmatorul cuprins:
"La completarea cambiei vor fi respectate cerintele din prezenta norma si modelul prezentat in anexa nr. 3 la aceasta, fara a depasi limitele spatiilor destinate fiecarei mentiuni inscrise pe cambie."
6. Punctul 23 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Pct. 23. - In aplicarea dispozitiilor legislatiei romane privind societatile comerciale, Banca Nationala a Romaniei si institutiile de credit vor accepta numai cambii in care numele trasului este indicat prin numele si prenumele persoanei fizice, asa cum se afla acestea inscrise in actul de identitate, sau prin denumirea persoanei juridice, asa cum se afla aceasta inscrisa in registrul comertului. Lipsa acestei mentiuni duce la nulitatea cambiei."
7. Punctul 34 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Pct. 34. - Semnatura tragatorului trebuie sa fie olografa si redactata cu pixul sau stiloul cu cerneala de culoare neagra ori albastra la sfarsitul textului cambiei, in spatiul destinat acesteia."
8. Punctul 36 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Pct. 36. - Pe titlurile cambiale semnatura reprezentantului autorizat al persoanei juridice implicate in lantul cambial respectiv, executata in conditiile prevazute in prezenta norma, nu va fi insotita de stampila persoanei juridice. Lipsa semnaturii tragatorului sau a reprezentantului autorizat al acestuia, in situatia in care tragatorul este persoana juridica, anuleaza titlul."
9. Punctul 54 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Pct. 54. - Suma de plata va fi trecuta pe fata (recto) cambiei, fara a depasi limitele spatiului special alocat textului acesteia, dar nu in diagonala sau sub semnatura tragatorului, cu conditia ca intre aceasta suma si declaratia cambiala sa poata fi stabilita o legatura."

In temeiul art. 8 din Legea nr. 58/1934, cu modificarile si completarile ulterioare:
Orice semnatura cambiala trebuie sa cuprinda:
a) in clar, numele si prenumele persoanei fizice sau denumirea persoanei juridice ori a entitatii care se obliga;
b) semnatura olografa a persoanei fizice, respectiv a reprezentantilor legali sau a imputernicitilor persoanelor juridice care se obliga ori a reprezentantilor sau imputernicitilor altor categorii de entitati care utilizeaza astfel de instrumente.

10. Punctul 60 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Pct. 60. - Banca Nationala a Romaniei si institutiile de credit vor accepta in cadrul operatiunilor lor numai cambii in care semnaturile celor care se obliga sunt executate pe titlu, in conditiile art. 8 din Legea nr. 58/1934, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale pct. 34-37 din prezenta norma."
11. La punctul 66, alineatele 2 si 3 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"Astfel, semnatura sa trebuie sa fie precedata de una dintre formulele in calitate de mandatar sau prin procura (p.p.), caci altfel ar rezulta ca semnatarul se obliga personal.
Redactarea acestei mentiuni trebuie sa fie clara, mai ales daca este olografa, cu respectarea conditiilor de redactare din prezenta norma."
12. Punctul 71 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Pct. 71. - Mentiunile care lipsesc trebuie sa fie completate de catre posesor atunci cand acesta prezinta titlul la plata sau il remite unei institutii de credit in scopul prezentarii la plata, fiind obligatoriu ca o cambie in alb sa aiba completat numele ultimului posesor in momentul platii."
13. Punctul 77 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Pct. 77. - Completarea cambiei in alb se va putea face in orice moment, insa anterior prezentarii acesteia la plata sau remiterii catre o institutie de credit in scopul prezentarii la plata si dresarii protestului in cazul refuzului platii."
14. Punctul 86 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Pct. 86. - Mentiunile privind circulatia cambiei prin gir se fac pe fata cambiei. Banca Nationala a Romaniei si institutiile de credit nu vor accepta in cadrul operatiunilor lor decat cambii care au textul privind operatiunea de girare redactat pe fata acestora. In cadrul exprimarii scrise privind operatiunile de circulatie a cambiei prin gir se va folosi exclusiv notiunea de girare."
15. Punctul 99 se abroga.

In temeiul art. 15 din Legea nr. 58/1934, cu modificarile si completarile ulterioare:
Girul trebuie scris pe cambie; el trebuie sa fie semnat de girant.
Girul este valabil chiar daca beneficiarul nu este mentionat sau girantul a pus numai semnatura (gir in alb). In acest din urma caz, girul, pentru a fi valabil, trebuie sa fie scris pe cambie.

16. Punctul 100 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Pct. 100. - Girul in plin trebuie sa cuprinda in afara de semnatura si alte mentiuni care sa deosebeasca girul de oricare alta operatiune cambiala (acceptare, avalizare)."
17. Punctul 102 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Pct. 102. - Girul in alb este format din semnatura girantului inscrisa pe fata cambiei, insotita de mentiunea girat, girare. Nu este permisa inscrierea girului in alb pe cambie fara a fi insotita de o asemenea mentiune, deoarece acest gir s-ar putea confunda cu acceptarea sau avalizarea."
18. Punctul 115 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Pct. 115. - Pentru ca detinatorul unei cambii sa fie socotit posesor legitim al titlului este necesar sa existe o serie neintrerupta a girurilor mentionate pe cambie."
19. La punctul 127, alineatul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Pct. 127. - Girantul care se gaseste in posesia titlului inainte de scadenta poate sterge girul sau si girurile, ulterioare unui gir in alb care se gaseste in sirul acestora, pentru a lua el locul giratarului din girul in alb."
20. Punctul 166 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Pct. 166. - Pentru respectarea principiului literalitatii obligatiei cambiale, acceptarea trebuie sa fie scrisa pe fata (recto) cambiei si sa poarte semnatura trasului."
21. Punctul 167 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Pct. 167. - Acceptarea trebuie intotdeauna sa se exprime prin cuvantul acceptat sau expresiile echivalente: voi plati, voi onora. Cuvantul vazut nu este echivalent cu acceptat.
Daca lipseste o asemenea indicatie, semnatura aplicata va fi considerata ca fiind a unui obligat pe cale de regres sau, daca nu i se poate da nicio valoare cambiala, ea va fi socotita fara valoare."
22. Punctul 168 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Pct. 168. - In ceea ce priveste semnatura trasului se vor respecta prevederile prezentei norme si ale Legii nr. 58/1934, cu modificarile si completarile ulterioare, privind toate semnaturile cambiale ale persoanelor fizice sau ale imputernicitilor persoanelor juridice."
23. Punctul 196 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Pct. 196. - Avalul se da pe fata cambiei, utilizandu-se una dintre expresiile aval, pentru aval sau pentru garantie, pentru fidejusiune ori alta expresie echivalenta, urmata de semnatura avalistului sau a imputernicitului sau."
24. Punctul 200 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Pct. 200. - Avalul poate fi redactat de mana, cu pixul sau cerneala de culoare albastra ori neagra chiar de catre avalist sau de o alta persoana, dactilografiat ori imprimat, fara a afecta alte mentiuni aflate pe cambie. In orice situatie este insa obligatoriu ca formula de avalizare sa fie urmata de semnatura olografa a avalistului."
25. Punctul 201 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Pct. 201. - Semnatura avalistului nu poate sa apartina tragatorului, trasului sau acceptantului cambiei."
26. Punctul 207 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Pct. 207. - Obligatia avalistului este o obligatie cambiala autonoma, in sensul ca avalistul se poate servi in contra posesorului de exceptiile derivand din raporturile sale personale cu acesta, daca ele exista, dar in niciun caz nu se poate servi de exceptiile personale ale persoanei pentru care a dat avalul fata de posesorul cambiei. Posesorul poate sa se indrepte pe cale legala direct in contra avalistului obligatului principal, pe calea actiunii cambiale directe, fara a mai fi respectata ordinea din dreptul civil, caci obligatia acestuia este o obligatie autonoma si solidara."
27. Punctul 245 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Pct. 245. - La cererea trasului, odata cu primirea platii, posesorul cambiei poate preda titlul pe care a inscris mentiunea "achitat".
28. La punctul 247, alineatul 1 se abroga.
29. Punctul 248 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Pct. 248. - Debitorul poate sa refuze plata ori de cate ori nu i se prezinta cambia in original sau prin trunchiere.
El poate sa refuze plata cand posesorul nu este persoana care are dreptul sa ceara plata, conform art. 18 si art. 461-463 din Legea nr. 58/1934, cu modificarile si completarile ulterioare."
30. Punctul 254 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Pct. 254. - Debitorul care a facut o plata partiala nu poate pretinde sa i se remita cambia achitata si chitanta eliberata catre el in acest sens (cambia chitantata), caci titlul este necesar posesorului pentru restul sumei neplatite.
Posesorul caruia i s-a facut o plata partiala poate sa elibereze debitorului o chitanta separata pentru plata efectuata, facand in acelasi timp o mentiune despre aceasta si pe cambie, pentru a se putea vedea ca ea nu mai este valabila decat pentru restul sumei."

31. Dupa punctul 254 se introduc doua noi puncte, punctele 2541 si 2542, cu urmatorul cuprins:
"Pct. 2541. - In aplicarea art. 43 si a art. 461 din Legea nr. 58/1934, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul prezentarii cambiei la plata prin trunchiere:
a) institutia de credit care plateste titlul primeste dovada efectuarii acestei plati conform conventiilor prevazute la art. 461 alin. 5 din Legea nr. 58/1934, cu modificarile si completarile ulterioare, fara a mai fi predata cambia la cererea trasului sau eliberata o chitanta pentru plata facuta;
b) dupa primirea platii, institutia de credit care se afla in posesia cambiei va lua masurile necesare pentru a elimina riscul ca respectivul titlu sa fie pus din nou in circulatie;
c) dupa primirea unei plati partiale, institutia de credit care se afla in posesia cambiei va inscrie pe aceasta o mentiune privind plata efectuata, pentru a se vedea ca titlul este valabil numai pentru restul sumei;
d) trasul pentru care o institutie de credit a facut o plata integrala sau partiala a unei cambii primeste de la aceasta institutie dovada efectuarii respectivei plati, in conformitate cu intelegerile existente intre acestia, fara a mai fi remis titlul in original cu mentiunea achitat.
Pct. 2542. - Cambiile pot fi prezentate la plata prin intermediul unei institutii de credit o singura data (prima prezentare la plata catre obligatul principal), in caz de refuz aplicanduse prevederile Legii nr. 58/1934, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale prezentei norme referitor la actiunea cambiala directa sau de regres."
32. La punctul 260, alineatul 3 se abroga.
33. Punctul 262 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Pct. 262. - Daca moneda in care a fost emisa cambia este alta decat moneda nationala, dar este cotata la Banca Nationala a Romaniei, si plata se doreste a fi efectuata in lei, plata se va efectua la cursul de schimb calculat de Banca Nationala a Romaniei din ziua prezentarii la plata a cambiei."

In temeiul art. 461 din Legea nr. 58/1934, cu modificarile si completarile ulterioare:
Prezentarea unei cambii la plata se poate face in original sau prin trunchiere.
In sensul prezentei legi, prin trunchiere se intelege procedeul informatic care consta in urmatoarele operatiuni succesive:
a) transpunerea in format electronic a informatiilor relevante de pe cambia originala;
b) reproducerea imaginii cambiei originale in format electronic; si
c) transmiterea informatiei electronice obtinute prin operatiunile prevazute la lit. a) si b) catre institutia de credit platitoare.
Pot face obiectul trunchierii numai cambiile acceptate.
Prezentarea la plata a unei cambii prin trunchiere produce aceleasi efecte juridice ca si prezentarea la plata a cambiei originale, cu conditia ca aceasta din urma sa fi fost emisa cu respectarea prevederilor legii.
Institutiile de credit pot recurge la procedeul trunchierii, cu conditia ca intre ele sa existe o conventie prealabila in contextul unui aranjament de plata sau o conventie constand in aderarea lor la un sistem de plati.
Informatiile relevante pentru trunchiere, cuprinse in cambia originala, sunt stabilite potrivit conventiilor prevazute la alin. 5. Imaginea cambiei originale reprezinta copia electronica a cambiei originale.
Imaginea cambiei originale trebuie sa respecte standardele stabilite potrivit conventiilor prevazute la alin. 5.
Momentul receptionarii de catre institutia de credit platitoare, respectiv de catre un sistem de plati a informatiilor relevante pentru trunchiere si a imaginii electronice a respectivei cambii, potrivit alin. 2, constituie momentul prezentarii la plata.
Transmiterea catre institutia de credit platitoare a informatiilor relevante si a imaginii cambiei, prin trunchiere, trebuie realizata astfel incat sa se asigure autenticitatea si integritatea acestora, prin utilizarea oricaror procedee tehnice admise de lege.

34. Dupa punctul 264 se introduc unsprezece noi puncte, punctele 2641-26411, cu urmatorul cuprins:
"Pct. 2641. - Cambiile pot fi prezentate la plata prin trunchiere, in conformitate cu Regulile sistemului SENT sau, in cazul in care operatiunea de trunchiere nu se poate realiza, prin prezentarea acestora la incasare, in original, direct la institutia de credit trasa sau, dupa caz, la institutia de credit beneficiara, conform procedurilor existente in conventiile incheiate intre institutiile de credit implicate.
Pct. 2642. - Banca Nationala a Romaniei si institutiile de credit vor prezenta la plata prin trunchiere numai cambii acceptate de catre tras pentru intreaga suma inscrisa pe cambie. Banca Nationala a Romaniei si institutiile de credit nu vor accepta pentru prezentarea la plata prin trunchiere cambii care prezinta alterari, indoituri, pete sau alte asemenea elemente care pot afecta vizibilitatea mentiunilor aflate pe respectivul titlu.
Pct. 2643. - Aplicarea conventiilor prevazute la art. 461 alin. 5 din Legea nr. 58/1934, cu modificarile si completarile ulterioare, indeosebi cu privire la durata operatiunilor de prezentare la plata si de efectuare a platii, va fi adusa la cunostinta clientilor sai de catre fiecare institutie de credit.
Pct. 2644. - In momentul receptionarii potrivit art. 461 alin. 2 din Legea nr. 58/1934, cu modificarile si completarile ulterioare, de catre institutia de credit care efectueaza plata titlului sau de catre un sistem de plati, informatiile relevante pentru trunchiere si imaginea electronica a respectivei cambii trebuie sa respecte intocmai prevederile Legii nr. 58/1934, cu modificarile si completarile ulterioare, ale prezentei norme, precum si ale conventiilor prevazute la art. 461 alin. 5 pentru ca titlul sa fie considerat prezentat la plata prin trunchiere.
Momentul receptionarii, mentionat la alineatul precedent, este momentul in care aceste informatii si imagini sunt puse la dispozitia institutiei de credit care plateste cambia sau sunt inregistrate in sistemul de plati.
Informatiile si/sau imaginea cambiei care nu respecta conditiile prevazute de Legea nr. 58/1934, cu modificarile si completarile ulterioare, de prezenta norma sau de conventiile prevazute la art. 461 alin. 5 din Legea nr. 58/1934, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru prezentarea la plata prin trunchiere si, in consecinta, sunt respinse de institutia de credit care efectueaza plata cambiei sau de un sistem de plati pot fi retransmise conform conventiilor prevazute la art. 461 alin. 5 din Legea nr. 58/1934, cu modificarile si completarile ulterioare.
Pct. 2645. - Institutiile de credit care aplica trunchierea vor agrea prin conventiile prevazute la art. 461 alin. 5 din Legea nr. 58/1934, cu modificarile si completarile ulterioare, procedeele tehnice admise de lege, utilizate pentru a asigura autenticitatea si integritatea imaginii cambiei si ale informatiilor transmise.
Pct. 2646. - In cazul prezentarii la plata prin trunchiere, circulatia cambiei originale pe suport hartie se opreste la institutia de credit care efectueaza trunchierea, toate operatiunile care au loc intre institutiile de credit referitoare la prezentare la plata, plata, respectiv refuz la plata avand loc in cazul trunchierii numai in forma electronica."

In temeiul art. 462 din Legea nr. 58/1934, cu modificarile si completarile ulterioare:
Cand prezinta la plata o cambie prin trunchiere, institutia de credit este obligata:
a) sa verifice daca acea cambie in original respecta in forma si continut prevederile legale, inclusiv regularitatea succesiunii girurilor, cu exceptia autenticitatii semnaturilor tragatorului si girantilor;
b) sa garanteze acuratetea si conformitatea informatiilor relevante pentru trunchiere, transmise electronic, cu datele din cambia in original, precum si conformitatea imaginii cambiei cu cambia in original.
Institutia de credit raspunde de orice pierdere suferita prin nerespectarea obligatiilor prevazute la alin. 1.

"Pct. 2647. - Institutia de credit care prezinta o cambie la plata prin trunchiere va verifica respectarea conditiilor de forma si continut prevazute de lege si de prezenta norma pentru cambie, indeosebi cele privind valabilitatea titlului, cazurile de nulitate, eventualele modificari, completari sau alterari ale mentiunilor obligatorii, precum si identitatea clientului si dreptul acestuia de a cere plata sumei inscrise pe cambie. Aceasta nu exonereaza institutia de credit care plateste titlul sau pe tras de obligatiile sale, cu exceptia celor care pot fi indeplinite numai daca se afla in posesia cambiei originale.
Pct. 2648. - Institutia de credit care prezinta cambia la plata nu are obligatia de a verifica sau de a garanta valabilitatea semnaturilor inscrise pe cambie.
Pct. 2649. - Cand prezinta la plata o cambie prin trunchiere, institutia de credit are obligatia sa verifice acuratetea si conformitatea cu cambia ale informatiilor si imaginii inainte de a le transmite catre institutia de credit care plateste cambia."

In temeiul art. 463 din Legea nr. 58/1934, cu modificarile si completarile ulterioare:
Refuzul total sau partial la plata al unei cambii prezentate la plata prin trunchiere se face in forma electronica, de catre institutia de credit platitoare.
In baza refuzului prevazut la alin. 1, institutia de credit care detine cambia originala va inscrie pe aceasta:
a) data prezentarii acesteia la plata, spre a se constata daca prezentarea s-a efectuat in cadrul termenului prevazut la art. 41;
b) declaratia de refuz datata si semnata de catre reprezentanti legali sau imputerniciti ai acestora.
Mentiunile inscrise pe cambia originala, potrivit alin. 2, cu respectarea dispozitiilor art. 49 alin. 1, constituie dovada refuzului de plata.

"Pct. 26410. - In cazul prezentarii cambiei la plata prin trunchiere:
a) refuzul total sau partial la plata cambiei este intocmit si transmis in forma electronica de catre institutia de credit careia i-a fost ceruta plata cambiei institutiei de credit care a prezentat titlul la plata fie direct, fie prin intermediul unui sistem de plati, conform conventiilor prevazute la art. 461 alin. 5 din Legea nr. 58/1934, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) in conventiile prevazute la art. 461 alin. 5 din Legea nr. 58/1934, cu modificarile si completarile ulterioare, trebuie stipulate in mod expres situatiile in care respingerea, de catre un sistem de plati sau de catre institutia de credit unde este deschis contul trasului, a informatiilor relevante si a imaginii cambiei nu constituie refuz la plata cambiei, precum si procedura de urmat in aceste situatii.
Pct. 26411. - In cazul in care institutia de credit platitoare constata, ulterior platii cambiei sau biletului la ordin, ca, din eroare, institutia de credit care a efectuat trunchierea nu si-a indeplinit obligatiile prevazute la pct. 2649 si ca exista diferente intre suma platita si suma inscrisa pe cambie sau pe bilet la ordin, aceasta are dreptul sa solicite institutiei de credit a beneficiarului plata sumelor platite in plus sau sa plateasca celei din urma sumele platite in minus. Regularizarea sumelor platite eronat se va realiza in termen de maximum 5 zile bancare de la primirea solicitarii."
35. Punctul 269 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Pct. 269. - In cazul in care acceptantul si avalistii sai refuza o cambie la plata, la scadenta, posesorul acesteia poate exercita dreptul de regres impotriva girantilor, tragatorului si a celorlalti obligati cambiali, cu exceptia acceptantului si a avalistilor acceptantului."

In temeiul art. 59 alin. 2 din Legea nr. 58/1934, cu modificarile si completarile ulterioare:
Posesorul este dator sa aduca, fara intarziere, la cunostinta girantului sau, prin scrisoare recomandata, cazul fortuit ori de forta majora si sa faca pe cambie mentiune datata si semnata de el de aceasta incunostintare; pentru rest se aplica dispozitiile art. 49.

36. Punctul 317 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Pct. 317. - De indata ce cazul fortuit sau de forta majora s-a produs, posesorul cambiei, pentru a putea fi exonerat de obligatia de prezentare sau de protestare, este obligat sa aduca aceste evenimente la cunostinta girantului sau prin scrisoare recomandata, fara intarziere, sintagma al carei inteles a fost definit la pct. 316.
Posesorul cambiei este obligat sa redacteze pe fata titlului o mentiune datata si semnata de el privind notificarea respectiva."
37. Punctul 346 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Pct. 346. - Executorul judecatoresc care incheie protestul poate sa il redacteze pe originalul cambiei sau prin act separat."
38. Punctul 347 se abroga.
39. Punctul 348 se abroga.
40. Punctul 372 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Pct. 372. - Unica modalitate de inlocuire a actului de protest este urmatoarea: cu aprobarea posesorului cambiei, cel impotriva caruia se dreseaza protestul da o declaratie de refuz de acceptare sau de plata. Declaratia va fi scrisa si datata pe titlu si va fi semnata de cel impotriva caruia protestul urma sa fie facut. Aceasta declaratie va trebui sa poarte in mod obligatoriu o data certa din interiorul termenului legal pentru dresarea protestului."
41. La punctul 467, alineatul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Pct. 467. - Banca Nationala a Romaniei si institutiile de credit stabilesc si comunica oficial programul lor in zilele lucratoare in care se efectueaza prezentarea la plata, precum si orice alte operatiuni cu cambii."
42. Punctul 494 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Pct. 494. - Biletele la ordin trebuie sa fie completate in intregime cu cerneala sau pix de culoare albastra ori neagra sau prin dactilografiere. Mentiunile manuscrise vor fi completate cu majuscule, numai pentru suma in litere fiind posibila inscrierea cu litere mici."
43. Punctul 495 se completeaza cu un nou alineat, alineatul 2, cu urmatorul cuprins:
"La completarea biletului la ordin vor fi respectate cerintele din prezenta norma si modelul prezentat in anexa nr. 3 la aceasta, fara a depasi limitele spatiilor destinate fiecarei mentiuni inscrise pe biletul la ordin."

In temeiul art. 1051 din Legea nr. 58/1934, cu modificarile si completarile ulterioare:
Biletul la ordin care intruneste conditiile prevazute in art. 104 si 105 poate fi prezentat la plata prin trunchiere, in conditiile stabilite pentru cambie la art. 461-463, cu exceptia conditiei referitoare la acceptare prevazute la art. 461 alin. 3, producand toate efectele pe care legea le recunoaste biletului la ordin original.

44. Punctul 510 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Pct. 510. - In ceea ce priveste biletul la ordin, Banca Nationala a Romaniei si institutiile de credit vor aplica, avand in vedere specificul acestui titlu, dispozitiile prezentelor norme cuprinse in pct. 43-50 si pct. 177-179 privind cambia platita de un al treilea sau intr-o alta localitate decat aceea a domiciliului trasului, pct. 51-53 privind dobanda, pct. 54-57 privind indicarea sumei de plata, pct. 58-59 privind efectele unor semnaturi, pct. 60 privind semnatura, pct. 61 si 62 privind falsul reprezentant, pct. 63-66 privind emiterea de titluri prin mandatar, pct. 70-79 privind cambia in alb, pct. 80-147 privind girul, pct. 187-220 privind avalul, pct. 221-228 privind scadenta, pct. 237-264 privind plata, pct. 245-2542 si pct. 2641 privind prezentarea la plata in original, pct. 2642-26411 privind prezentarea la plata prin trunchiere, pct. 265-268 privind actiunea sau executarea cambiala, pct. 269-300 si pct. 302-342 privind regresul in caz de neplata, pct. 343-373 privind protestul, pct. 374-378 si pct. 396-412 privind plata prin interventie, pct. 413-416 si pct. 424-426 privind copiile, pct. 430-435 privind alterarile, pct. 467-470 privind zilele de sarbatoare legala, calendarul termenelor si inadmisibilitatea termenului de gratie, pct. 473 privind subscrierea prin punere de deget, pct. 338-342 privind actiunea decurgand din imbogatirea fara cauza justa, pct. 436-453 privind anularea sau inlocuirea titlului si pct. 454-466 privind prescriptia."
45. Punctul 516 se abroga.

Art. II. - In tot cuprinsul Normelor-cadru nr. 6/1994 sintagmele "societati bancare" si "societati de credit" se inlocuiesc cu sintagma "institutii de credit".

Art. III. - Anexele nr. 1 si 2 la Normele-cadru nr. 6/1994 se inlocuiesc cu anexele nr. 1 si 2 la prezenta norma, iar dupa anexa nr. 2 se introduce o noua anexa, anexa nr. 3 "Model completare cambie si bilet la ordin", conform modelului prezentat in anexa nr. 3 la prezenta norma.

Art. IV. - Dispozitii tranzitorii si finale
1. Pana la data de 9 octombrie 2008 inclusiv, cambiile si biletele la ordin puse in circulatie vor fi procesate interbancar, prin structurile casei de compensatie, pe suport hartie, potrivit reglementarilor existente.
2. Incepand cu data de 10 octombrie 2008, procesarea cambiilor si biletelor la ordin se va efectua astfel:
- cambiile si biletele la ordin emise in baza Normei tehnice nr. 5/2008 privind cambia si biletul la ordin se vor procesa electronic, prin trunchiere, in conformitate cu Regulile sistemului SENT sau, in cazul in care operatiunea de trunchiere nu se poate realiza, prin prezentarea acestora la incasare, in original, direct la institutia de credit trasa sau, dupa caz, la institutia de credit beneficiara, conform procedurilor existente in conventiile incheiate intre institutiile de credit implicate;
- cambiile si biletele la ordin emise in baza Normelor tehnice nr. 10/1994 privind cambia si biletul la ordin si a Normelor-cadru nr. 6/1994 privind comertul facut de societatile bancare si celelalte societati de credit, cu cambii si bilete la ordin, pe baza Legii nr. 58/1934 asupra cambiei si biletului la ordin, modificata prin Ordonanta Guvernului nr. 11/1993, aprobata si modificata prin Legea nr. 83/1994, se vor procesa prin prezentarea acestora la incasare, in original, direct la institutia de credit trasa sau, dupa caz, la institutia de credit beneficiara, conform procedurilor existente in conventiile incheiate intre institutiile de credit implicate, aceste cambii si bilete la ordin ramanand valabile si dupa data intrarii in vigoare a prezentelor norme.
3. Normele-cadru ale Bancii Nationale a Romaniei nr. 6/1994 privind comertul facut de societatile bancare si celelalte societati de credit, cu cambii si bilete la ordin, pe baza Legii nr. 58/1934 asupra cambiei si biletului la ordin, modificata prin Ordonanta Guvernului nr. 11/1993, aprobata si modificata prin Legea nr. 83/1994, publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 119 bis din 14 iunie 1995, cu modificarile aduse prin prezenta norma, vor fi republicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dandu-se textelor o noua numerotare.

Presedintele Consiliului de administratie al
Bancii Nationale a Romaniei,
Mugur Constantin Isarescu

Bucuresti, 5 iunie 2008.
Nr. 7.

ANEXE

Anexa 1 a Normei BNR 7/2008
Anexa 2 a Normei BNR 7/2008
Anexa 3 a Normei BNR nr. 7/2008

Sursa: Avocatnet.ro

 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !