Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, completarea si modificarea Normelor metodologice privind etichetarea alimentelor, prevazute in anexa nr.1 la HG nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, prin transpunerea prevederilor Directivei 2002/68/CE.
Normele metodologice reglementeaza modul de etichetare a alimentelor livrate consumatorului final, precum si restaurantelor, spitalelor, cantinelor si altor agenti economici care prepara si furnizeaza hrana pentru populatie.
Astfel, ca urmare a transpunerii reglementarilor comunitare in domeniu, se abroga prevederea potrivit careia etichetele alimentelor trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu denumirea sau denumirea comerciala si sediul producatorului, al ambalatorului sau al distribuitorului, sau, in cazul produselor din import, numele si sediul importatorului sau ale distribuitorului inregistrat in Romania.
Potrivit hotararii adoptate in sedinta de astazi, pentru alimentele provenite din spatiul comunitar si/sau extracomunitar este admisa utilizarea denumirii comerciale sub care alimentul este fabricat si comercializat in tara producatoare din spatiul comunitar si/sau extracomunitar.
In cazul in care aceasta denumire nu permite consumatorului sa cunoasca natura reala a alimentului si sa-l distinga de alimente cu care s-ar putea confunda, denumirea comerciala trebuie sa fie insotita de o alta informatie descriptiva care sa apara in vecinatatea acesteia.
Daca aceste date nu sunt suficiente pentru informarea corecta a consumatorului, in cazul in care alimentul se diferentiaza in mod esential de cel cunoscut de consumator sub aceasta denumire in ceea ce priveste compozitia sau fabricatia, potrivit actului normativ, in mod exceptional, nu se utilizeaza denumirea comerciala din tara producatoare din spatiul comunitar si/sau extracomunitar.
Orice aliment nepreambalat, prezentat spre comercializare consumatorului final sau operatorilor economici care prepara hrana pentru populatie sau alimentele ambalate la locurile de vanzare la cererea cumparatorului sau preambalate in vederea vanzarii imediate, trebuie sa aiba inscrise denumirea, data durabilitatii minimale sau data limita de consum. Inscrierea se face pe produs, pe un afis, anunt sau in orice alta forma fara risc de confuzie.
O alta prevedere stabileste ca se pot comericializa pana la epuizarea stocurilor alimentele introduse pe piata sau etichetate inainte de 31 mai 2009 si care sunt conforme cu prevederile HG nr. 1357/2006 pentru modificarea Normelor metodologice privind etichetarea alimentelor, prevazute in anexa nr.1 la H.G. nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor.
Totodata, Guvernul a aprobat lista ingredientelor alimentare care trebuie sa fie mentionate pe eticheta alimentelor.
Astfel, pe eticheta alimentelor trebuie sa fie mentionate ingredientele alimentare care pot produce reactii adverse la persoanele sensiblile, precum: cereale care contin gluten, crustacee, oua, peste, arahide, soia, lapte, fructe cu coaja (migdale, nuci, fistic, etc), telina, mustar, seminte de susan, lupin, moluste si produse derivate acestor categorii de ingrediente, precum si dioxid de sulf si sulfiti in concentratii de peste 10 mg/kg sau 10 mg/litru, exprimate in SO2.
Hotararea Guvernului transpune prevederile Directivei 2007/68/CE a Comisiei din 27 noiembrie 2007 de modificare a anexei III la Directiva 2000/13/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind anumite ingrediente alimentare, publicata in Jurnalul oficial al Comunitatii Europene (JOCE) nr. L310/28 noiembrie 2007. Sursa: Avocatnet.ro |