Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Info Utile arrow Impozit pe venit - Obligatii fiscale cu termen 25 iulie
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Impozit pe venit - Obligatii fiscale cu termen 25 iulie
Pana la 25 iulie, angajatorii trebuie sa indeplineasca obligatiile fiscale privind impozitele si contributiile aferente salariilor, cu regim de plata si declarare lunar, trimestrial sau semestrial. La acelasi termen, notarii trebuie sa depuna Declaratia 208 privind impozitul pe veniturile transferul proprietatilor imobiliare.

Impozitele si contributiile aferente salariilor


Platitorii de salarii si de venituri asimilate salariilor au obligatia de a calcula si de a retine impozitul aferent veniturilor fiecarei luni la data efectuarii platii acestor venituri, precum si de a-l vira la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri. Totodata, se declara si impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti.

Desi sunt exceptate de la regimul de plata si declarare lunar, 25 iulie reprezinta termenul pentru calcularea, declararea si plata impozitelor si contributiilor aferente salariilor pentru urmatoarele categorii de contribuabili:
- persoane juridice platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, asocieri fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice, persoane fizice care desfasoara activitati independente (pentru trimestrul II 2008)
- asociatii, fundatii sau alte entitati fara scop patrimonial, cu exceptia institutiilor publice (pentru semestrul I 2008).

Pentru indeplinirea obligatiilor fiscale, indiferent de regimul de declarare si plata, contribuabilii trebuie sa depuna Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat (Declaratia 100) si Declaratia privind obligatiile de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale (Declaratia 102)

Impozitul pe veniturile din salarii va fi declarat folosind formularul 100, in timp ce, formularul 102 va fi utilizat, in principal, pentru declararea:
a) contributiilor sociale datorate de angajator;
b) contributiilor sociale retinute de la asigurati;
c) contributiei angajatorilor la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale;
d) contributiei pentru finantarea unor cheltuieli de sanatate pentru produsele din tutun si pentru bauturi alcoolice;
e) contributiei pentru finantarea unor cheltuieli de sanatate din activitati publicitare la produsele din tutun si bauturi alcoolice.

Pana la data de 25 iulie, si persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania trebuie sa depuna, pentru luna anterioara, Declaratia 224 - Declaratia privind veniturile sub forma de salarii din strainatate obţinute de catre persoane fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania.

Notarii depun Declaratia informativa 208 - Impozit pe venituri din transferuri imobiliare


Notarii publici trebuie sa depuna pana la 25 iulie, la organul fiscal teritorial, Declaratia informativa privind impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal (Declaratia 208), aferenta semestrului I al anului 2008.

Acestia vor utiliza noul model al Declaratiei 208, aprobat prin Ordinul comun al Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) si al Ministerului Justitiei (MJ) nr. 1706 si 1.889/C din 2008. Ordinul a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 533 din 15 iulie 2008.


Impozit pe veniturile microintreprinderilor din asociere, datorat de persoane fizice


Potrivit articolului 111 din Codul Fiscal, in cazul unei asocieri fara personalitate juridica dintre o microintreprindere platitoare de impozit, conform Titlului IV - Impozitul pe veniturile microintreprinderilor-, si o persoana fizica, rezidenta sau nerezidenta, microintreprinderea are obligatia de a calcula, de a retine si de a varsa la bugetul de stat impozitul datorat de persoana fizica, impozit calculat prin aplicarea cotei de 1,5% la veniturile ce revin acesteia din asociere.

In acest sens, platitorul de venituri va calcula si va vira impozitul aferent trimestrului II al anulului 2008 si va depune formularul 100 - Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat general consolidat.

Autor: Marius Enachescu - Sursa: Avocatnet.ro

 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !