Camera Consultantilor Fiscali (CCF) si-a exprimat recent dezaprobarea fata de hotararea Corpului Expertilor Contabili, care prevede posibilitatea dobandirii calitatii de consultant fiscal, fara un examen prealabil.
CCF subliniaza faptul ca prevederile hotararii Corpului Expertilor Contabili nu se incadreaza in dispozitiile legale in vigoare.
Astfel, Ordonanta de Urgenta nr. 71/2001 stabileste faptul ca atribuirea calitatii de consultant fiscal revine doar CCF si pentru aceasta, candidatii trebuie sa indeplineasca o serie de conditii : a) sa fie licentiat al unei facultatati cu profil economic b) sa aiba experienta de minimum 5 ani, dupa obtinerea licentei in una din urmatoarele activitati: elaborarea, avizarea, aprobarea sau aplicarea legislatiei fiscale, servicii de administrare a legislatiei fiscale, elaborarea sau aplicarea reglementarilor contabile, activitatea financiar-contabila. c) sa nu aiba antecedente penale d) sa aiba capacitatea deplina de exercitiu e) sa promoveze examenul pentru atribuirea calitatii de consultant fiscal.
Hotararea CECCAR prevede scutirea expertilor contabili de examen
Punctul de vedere sustinut de CCF vine pe fondul hotararii Consiliului Superior al Corpului Expertilor Contabili nr. 115/ 2008 , care a stabilit modul de aplicare a prevederilor art. 7 din Ordonanta Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati.
Potrivit articolului 7 al ordonantei Guvernului , "persoanele fizice si juridice care au calitatea de expert contabil pot efectua activitatile de audit financiar si consultanta fiscala, cu respectarea reglementarilor specifice acestor activitati."
In acest sens, expertilor contabili, membri activi ai Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR) , le revin urmatoarele obligatii, potrivit Hotararii nr. 115/2008 :
a) sa se inregistreze in evidentele Camerei Auditorilor Financiari si cele ale Camerei Consultantilor Fiscali, cu respectarea conditiilor stabilite prin reglementarile specifice de inregistrare, mai putin cele legate de obtinerea competentelor profesionale (examene si stagii practice);
b) in efectuarea activitatilor de audit statutar si, respectiv, de consultanta fiscala, sa respecte reglementarile specifice referitoare la aplicarea standardelor si normelor profesionale, etice, de calitate, dezvoltarea profesionala continua etc., emise de Camera Auditorilor Financiari, Consiliul pentru Supraveghere Publica a Activitatii de Audit Statutar si, respectiv, de Camera Consultantilor Fiscali.
Si CAFR contesta decizia CECCAR
Totodata, si Camera Consultantilor Fiscali ( CAFR) s-a pronuntat impotriva hotararii CECCAR, subliniind faptul ca dobandirea calitatii de auditor financiar se poate realiza doar in urma sustinerii unui examen in cadul CAFR.
Astfel, avand in vedere reglementarile in vigoare, persoanele fizice, pentru a obtine calitatea de auditori financiari si membri ai CAFR, trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii, cumulativ:
-Sa fie licentiate ale unei facultati cu profil economic si sa aiba vechime in activitatea financiar-contabila de minimum 4 ani sau sa aiba calitatea de expert contabil, respectiv de contabil autorizat cu studii superioare economice - Sa promoveze testul de verificare a cunostintelor in domeniul financiar-contabil, pentru accesul la stagiu - Sa efectueze un stagiu practic de 3 ani in activitatea de audit financiar - Sa satisfaca pe parcursul stagiului cerintele Codului privind conduita etica si profesionala in domeniul auditului financiar - Sa promoveze examenul de aptitudini profesionale, organizat la sfarsitul perioadei de stagiu. Sursa: Avocatnet.ro |