Guvernul a modificat, in sedinta de sapatamana trecuta contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2008
A fost introdusa o noua prevedere in asistenta medicala de urgenta si transport sanitar potrivit careia, in cazul unitatilor medicale specializate publice autorizate si evaluate, modalitatea de plata a serviciilor medicale de urgenta si transport sanitar se realizeaza prin buget global stabilit pe baza indicatorilor prevazuti in norme.
O alta modificare vizeaza reglementarea obligatiei spitalelor de a suporta, pentru asiguratii internati prin spitalizare continua si spitalizare de zi, toate cheltuielile necesare pentru rezolvarea cazurilor respective, inclusiv pentru medicamente, materiale sanitare si investigatii paraclinice. Rambursarea acestor cheltuieli se va realiza din veniturile spitalelor pe baza unei metodologii stabilite de fiecare spital.
Actul normativ reglementeaza si asigurarea materialelor sanitare specifice, care se acorda pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor inclusi in unele programe nationale de sanatate cu scop curativ, prin farmaciile autorizate de Ministerul Sanatatii Publice.
A fost introdusa o noua prevedere conform careia medicamentele corespunzatoare DCI-urilor (denumire comerciala internationala) aferente unor boli rare din cadrul Programului national de hemofilie, talasemie si alte boli rare, se pot elibera si prin farmaciile cu circuit deschis.
De asemenea, s-au coroborat unele prevederi din Contractul-cadru referitoare la drepturile si obligatiile furnizorilor de medicamente, respectiv la obligatiile caselor de asigurari de sanatate, aflati in relatie contractuala cu acestia, in ceea ce priveste eliberarea materialelor sanitare specifice care se acorda pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor inclusi in unele programe nationale de sanatate cu scop curativ, precum si eliberarea medicamentelor corespunzatoare DCI-urilor aferente unor boli rare din cadrul Programului national de hemofilie, talasemie si alte boli rare.
Prin noul act normativ a fost introdusa o noua prevedere conform careia pentru medicamentele corespunzatoare DCI-urilor aferente unor boli rare din cadrul Programului national de hemofilie, talasemie si alte boli rare, respectiv pentru materiale sanitare specifice care se acorda pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor inclusi in unele programe nationale de sanatate cu scop curativ, se stabileste o valoare orientativa de contract, casele de asigurari de sanatate decontand contravaloarea acestor medicamente, respectiv materiale sanitare la nivelul realizat, in limita sumelor alocate cu aceasta destinatie. Sursa: Avocatnet.ro |