Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Legislatie arrow Ordinul CNAS nr. 509/2008
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Ordinul CNAS nr. 509/2008

c- modificarea si completarea
Normelor metodologice privind stabilirea documentelor
justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat,
respectiv de asigurat fara plata contributiei

Ordinul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, nr. 509, pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv de asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 617/2007 a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 587/5.VIII.2008

Avand in vedere Referatul de aprobare al Directiei buget, creante, indemnizatii si concedii medicale si al Directiei juridic si contencios nr. DGAII/1.114 din 23 iulie 2008, respectiv nr. VII/899 din 23 iulie 2008, Hotararea Consiliului de administratie al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 11 din 15 iulie 2008, in temeiul dispozitiilor art. 257 si ale art. 281 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, si al art. 17 alin. (5) din Statutul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 972/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate emite urmatorul ordin:

Art. I. — Normele metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv de asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul presedintelui Casei Nationale de Asigurari
de Sanatate nr. 617/2007, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 649 din 24 septembrie 2007, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 3, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Prin fond de salarii realizat, in sensul prezentelor norme metodologice, se intelege totalitatea sumelor constituite si utilizate de persoanele fizice si juridice pentru plata drepturilor salariale sau/si drepturilor asimilate salariilor, asa cum sunt definite in Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal. Fondul de salarii realizat cuprinde si veniturile din salarii care, potrivit Codului fiscal, nu sunt impozabile.”
2. La articolul 5, alineatele (6) si (7) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„(6) Persoanele care realizeaza venituri din salarii, care, potrivit Codului fiscal, nu sunt impozabile, au obligatia platii contributiei lunare calculate la veniturile salariale realizate.
Contributia pentru aceste persoane se retine de catre angajator si se vireaza prin organele fiscale teritoriale. In acest caz, angajatorul are obligatia de a calcula si de a vira contributia angajatorului in conditiile art. 3 si 4.
(7) Prin veniturile prevazute la art. 257 alin. (21) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege veniturile din salarii care nu se supun impozitului pe venit potrivit Codului fiscal.”
3. La articolul 15, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 15. — (1) Prin sintagma alte venituri, prevazuta la art. 257 alin. (2) lit. f) din lege, se intelege alte venituri impozabile prevazute de Codul fiscal, in conditiile in care nu se realizeaza veniturile prevazute la art. 257 alin. (2) lit. a)—e) din lege, veniturile din salarii care, potrivit Codului fiscal, nu sunt impozabile, precum si veniturile prevazute la art. 213 alin. (2) lit. h) din lege.”

4. Articolul 16 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 16. — (1) Pentru veniturile prevazute la art. 12—15 contributia se achita numai in situatia in care persoana asigurata nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 257 alin. (2) lit. a)—e), venituri din salarii care, potrivit Codului fiscal, nu sunt impozabile, precum si venituri prevazute la art. 213 alin. (2) lit. h) din lege conformitate cu acest acord in numele altei parti contractante, cu conditia ca partea contractanta in care este inmatriculat vehiculul si partea contractanta unde trebuie sa se efectueze inspectiile sa fi convenit in acest sens. Certificatul eliberat in virtutea acestui articol trebuie sa contina o referire clara la acordul dintre partile contractante implicate.”
4. La anexa nr. 2, paragraful 4 se modifica dupa cum urmeaza:
„4. Rapoartele de inspectie tehnica periodica, care sunt folosite de statele partilor contractante la acord, pot fi utilizate ca alternativa. Un model al acestora va fi transmis secretarului general al Organizatiei Natiunilor Unite pentru informarea partilor contractante.”
(2) In cazul persoanelor care realizeaza in acelasi timp mai multe tipuri de venituri de natura celor prevazute la art. 257 alin. (2) lit. f) din lege, contributia se calculeaza asupra tuturor acestor venituri. Daca aceste venituri cumulate sunt sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, contributia va fi calculata la nivelul a 12 salarii minime brute pe tara.”
5. La articolul 17, alineatele (2), (4) si (5) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„(2) Contributia pentru veniturile din pensii aflate sub limita sumei neimpozabile din pensii prevazute de Codul fiscal se datoreaza si se calculeaza incepand cu 1 ianuarie 2009.
..............................................................................................
(4) Persoanele care realizeaza in acelasi timp venituri de natura celor prevazute la art. 257 alin. (2) lit. a)—e), art. 257 alin. (21) si la art. 213 alin. (2) lit. h) din lege platesc contributia asupra tuturor acestor venituri.
(5) Persoanele care realizeaza venituri din pensii aflate sub limita sumei neimpozabile din pensii prevazute de Codul fiscal, precum si venituri impozabile realizate din desfasurarea unor activitati independente care se supun impozitului pe venit platesc contributia pentru aceste din urma venituri la veniturile realizate.”
6. La articolul 31, alineatul (2) se abroga.
7. La articolul 33, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 33. — (1) Listele privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre fond, semnate si stampilate, se vor depune la CAS pe suport hartie si in format electronic.
Raportarea in format electronic, insotita de o semnatura electronica agreata de ambele parti, se poate transmite on-line, urmata de trimiterea datelor pe suport hartie semnat si stampilat.”
8. La articolul 34, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 34. — (1) Persoanele juridice sau fizice care au calitatea de angajator au obligatia de a calcula si de a retine contributia in conformitate cu prevederile legii si ale prezentelor norme metodologice. Contributia se vireaza la termenele de plata stabilite prin Codul de procedura fiscala.”
9. La articolul 34, alineatul (2) se abroga.
10. La articolul 34, alineatul (3) se modifica si va avea
urmatorul cuprins:
„(3) Angajatorii au obligatia de a depune lunar listele nominale prevazute la art. 32 alin. (1), indiferent de termenul de plata a contributiei stabilit prin Codul de procedura fiscala.”
11. La articolul 35, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 35. — (1) In conformitate cu art. 215 alin. (3) din lege si art. 81 din Codul de procedura fiscala, pentru obligatiile de plata fata de fond ale persoanelor fizice care se asigura pe baza de contract de asigurare, altele decat cele pentru care colectarea veniturilor se face de ANAF, titlul de creanta il constituie, dupa caz, declaratia prevazuta la art. 32 alin. (4), decizia de impunere emisa de organul competent al CAS, precum si hotararile judecatoresti privind debite datorate fondului. Decizia de impunere poate fi emisa de organul competent al CAS si pe baza informatiilor primite pe baza de protocol de la ANAF.”
12. La articolul 39 alineatul (1), literele p) si s) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„p) ia masuri de valorificare a bunurilor mobile si a bunurilor imobile supuse executarii silite, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala;
................................................................................................
s) procedeaza la incetarea procedurii de executare silita, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.”
13. Articolul 40 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 40. — In exercitarea atributiilor ce le revin, pentru aplicarea procedurilor de executare silita, executorii procedeaza potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.”
14. La articolul 41, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (41), cu urmatorul cuprins:
„(41) Persoanele prevazute la alin. (4) care incep sa plateasca contributia curenta la fond au dreptul la pachetul de baza de servicii medicale de la data inceperii platii contributiei, urmand ca sumele restante sa fie recuperate de CAS si ANAF, in conditiile legii si ale prezentelor norme metodologice, inclusive accesoriile aplicate pentru creantele bugetare.”
15. La articolul 42, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Controlul, colectarea si solutionarea contestatiilor, precum si constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute la art. 305 si 306 din lege, pentru persoanele fizice, altele decat cele pentru care colectarea contributiei se realizeaza de catre ANAF, se efectueaza de catre CAS, prin compartimentele de specialitate.”
16. Articolul 43 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 43. — In aplicarea prevederilor art. 306—309 din lege, se va utiliza formularul-model prevazut in Ordinul presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 178/2008 pentru aprobarea Normelor metodologice privind activitatea structurilor de control din cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 280 din
10 aprilie 2008.”
Art. II. — Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate,
Vasile Ciurchea
Bucuresti, 23 iulie 2008.
Nr. 509.

 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !