HG nr. 751/2008 pentru modificarea Normelor metodologice privind etichetarea alimentelor, prevazute in anexa nr. 1 la Hotararea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor HG nr. 751/2008 pentru modificarea Normelor metodologice privind etichetarea alimentelor, prevazute in anexa nr. 1 la Hotararea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 589 din 6.08.2008. In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare Art. I. — Normele metodologice privind etichetarea alimentelor, prevazute in anexa nr. 1 la Hotararea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 147 din 27 februarie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza: 1. La articolul 6 alineatul (1), literele d) si e) vor avea urmatorul cuprins:
„d) pentru alimentele provenite din spatiul comunitar si/sau extracomunitar este admisa utilizarea denumirii comerciale sub care alimentul este legal fabricat si comercializat in tara producatoare din spatiul comunitar si/sau extracomunitar; totodata, in cazul in care prin aplicarea prevederilor prezentelor norme metodologice, in special ale art. 5, aceasta denumire nu permite consumatorului cunoasterea naturii reale a alimentului si distingerea acestuia de alimente cu care s-ar putea confunda, denumirea comerciala trebuie sa fie insotita de o alta informatie descriptiva care sa apara in vecinatatea acesteia; e) in mod exceptional, nu se utilizeaza denumirea comerciala din tara producatoare din spatiul comunitar si/sau extracomunitar in cazul in care alimentul se diferentiaza in mod esential de cel cunoscut de consumator sub aceasta denumire, in ceea ce priveste compozitia sau fabricatia, iar prevederile lit. d) nu sunt suficiente pentru a asigura informarea corecta a acestuia.” 2. La articolul 15, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins: „Art. 15. — (1) Orice aliment nepreambalat, prezentat spre comercializare consumatorului final ori operatorilor economici care prepara hrana pentru populatie, sau alimentele ambalate la locurile de vanzare la cererea cumparatorului ori preambalate in vederea vanzarii lor imediate trebuie sa aiba inscrise denumirea conform prevederilor art. 5, data durabilitatii minimale sau data limita de consum si ingredientele cuprinse in anexa nr. 1f). inscrierea se face pe produs, pe un afis, anunt sau in orice alta forma, fara risc de confuzie.” 3. Anexa nr. 1 f) se modifica si se inlocuieste cu anexa la prezenta hotarare.
Art. II. — Alimentele introduse pe piata sau etichetate inainte de 31 mai 2009 si care sunt conforme cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 1.357/2006 pentru modificarea Normelor metodologice privind etichetarea alimentelor, prevazute in anexa nr. 1 la Hotararea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, se comercializeaza pana la epuizarea stocurilor.
Art. III. — Prezenta hotarare transpune prevederile Directivei Comisiei 2007/68/CE din 27 noiembrie 2007 de modificare a anexei a III-a la Directiva Parlamentului European si a Consiliului 2000/13/CE privind anumite ingrediente alimentare, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOCE), seria L, nr. 310 din 28 noiembrie 2007
PRIM-MINISTRU CaLIN POPESCU-TaRICEANU Contrasemneaza: Ministrul pentru intreprinderi mici si mijlocii, comert, turism si profesii liberale, Ovidiu Ioan Silaghi Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Dan Vlaicu p. Ministrul sanatatii publice, Raed Arafat Ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Dacian Ciolos Departamentul Pentru Afaceri Europene Adrian Ciocanea, secretar de stat Bucuresti, 9 iulie 2008. Nr. 75 |