Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Info Utile arrow Conditia consimtamantului partilor vs. conditia formei scrise a contractului individual de munca
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Conditia consimtamantului partilor vs. conditia formei scrise a contractului individual de munca

Asa cum se arata in literatura juridica de specialitate[1], contractul individual de munca este consensual, deoarece se incheie prin simplul acord de vointa al partilor, manifestarea lor de vointa, neinsotita de nici un fel de forma, fiind suficienta pentru formarea valabila a contractului. Insa, legislatia actuala, cuprinde o limitare a acestui caracter, impunand incheierea numai in forma scrisa.

Autori: Ionel Petrea si Ana Cioriciu Stefanescu
Cu toate acestea, trebuie sa intelegem ca pentru valabilitatea (existenta) contractului se cere doar consimtamantul partilor2 , nu si forma scrisa.

In acest sens, s-a subliniat3ca prin o asemenea forma, nu are loc transformarea intr-un contract solemn, forma scrisa fiind reglementata, in interesul partilor (mai ales a salariatului) care astfel isi asigura un mijloc de proba privind incheierea si continutul acestuia, prevazut ca atare, de lege.

Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa, in limba romana revine angajatorului, conform art. 16 alin. (1) din Codul muncii4. Neindeplinirea ei constituie contraventie5 , care se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei pentru fiecare persoana identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 100.000 lei, conform art. 276 alin. 1 lit. e) din codul mentionat.

Aceiasi sanctiune se aplica atunci cand se constata ca partile, desi nu au un contract incheiat in forma scrisa, fac dovada prevederilor contractuale si a prestatiilor efectuate prin orice alt mijloc de proba - situatie in care contractul se prezuma a fi fost incheiat pe o durata nedeterminata, potrivit art. 16 alin. (2) din acelasi act normativ.

Fiind incheiat in forma scrisa, contractul trebuie inregistrat in termen de 20 de zile de la data incheierii, la inspectoratul teritorial de munca. Art. 7 din Legea nr. 130/1999 privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca6 dispune ca amenda contraventionala pentru neinregistrarea contractului este intre 3.000 lei si 6.000 lei.

Inregistarea se face si in registrul electronic al salariatilor7 care trebuie transmis la inspectoratul teritorial de munca in termen de 20 de zile de la data angajarii primului salariat, sub sanctiunea amenzii contraventionale, cuprinsa intre 2.000 lei si 5.000 lei [a se vedea art. 4 coroborat cu art. 8 din Hotararea Guvernului nr. 161/2006 privind intocmirea si completarea registrului general de evidenta a salariatilor ].

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

Mentionam ca daca o persoana a fost primita la munca fara incheierea unui contract si ca urmare a acestui fapt, evident, nu beneficiaza de drepturile specifice salariatilor la care ar fi fost indreptatita (vechime in munca, stagii de cotizare etc.) se poate face dovada existentei raportului de munca prin mijloace de proba cum ar fi – inscrisuri (evidente contabile sau orice alte evidente in care sunt trecute drepturile banesti primite), inceputuri de probe scrise, martori, prezumtii.

Un prim rol in acest sens il pot avea inspectorii de munca, pentru ca potrivit art. 5 lit. a) din Legea nr. 108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii8 , aceasta, prin inspectoratele teritoriale de munca, controleaza modul in care sunt respectate prevederile referitoare la relatiile de munca.

Astfel ca, in temeiul art. 19 alin. (1) lit. h) din aceeasi lege inspectorii de munca au dreptul sa dispuna masuri – la sesizare9 sau din oficiu - atunci cand angajatorii nu isi indeplinesc obligatiile legale.

Una din aceste masuri poate fi si obligarea incheierii contractului individual de munca, retroactiv, daca din verificari rezulta ca s-a prestat “munca la negru”. Acesta va trebui inregistrat tot in maxim 20 de zile, sub sanctiunea contraventionala mentionata, angajatorul avand obligatia de a plati drepturile salariale cuvenite si contributiile aferente la fondurile de asigurari, potrivit legii, precum si de a inregistra actele care atesta aceste operatiuni (state de plata, declaratii).

In acest fel, perioada lucrata anterior, prin refacerea formelor legale devine vechime in munca, respectiv stagiu de cotizare.
Subliniem ca, in conformitate cu art. 21 din Legea nr. 108/1999, refuzul unui angajator de a aduce la indeplinire o astfel de masura constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3000 lei la 10000 lei.

Daca, totusi, nici prin aceste modalitati persoana nu dobandeste recunoasterea vechimii in munca, atunci poate apela la instanta judecatoreasca.

Pe baza de probe – martori, inscrisuri, interogatorii, probarea prestatiilor efectuate, prezumtii - , instanta poate sa oblige angajatorul la plata drepturilor salariale si a contributiilor datorate catre fondurile de asigurari si la completarea corespunzatoare a carnetului de munca10 .

Un rol important in proces il pot avea si constatarile inspectorilor de munca solicitate de instanta judecatoreasca.
Hotararea judecatoreasca data intr-o atare situatie este obligatorie pentru angajator. In acest sens art. 277 din Codul muncii dispune ca neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind plata salariilor in termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de catre partea interesata constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 6 luni sau cu amenda. Actiunea penala se pune in miscare la plangerea persoanei vatamate. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala11.

Concluzionand, atat consimtamantul cat si forma scrisa sunt conditii ce se cer pentru incheierea legala a unui contract individual de munca. Lipsa consimtamantului duce la neincheirea contractului iar lipsa formei scrise atrage sanctionarea contraventionala a angajatorului.

Pentru respectarea actualelor prevederi ale Codului muncii la incheierea contractului individual de munca se cere indeplinirea cumulativa a celor doua conditii.

_______________

NOTE:

1A. Ticlea, Tratat de dreptul muncii, Editia a II-a, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2007, p. 359-360.
2Consimtamantul presupune, in primul rand, cerinta ca fiecare dintre parti sa isi exprime in mod valabil, neechivoc si in deplina cunostinta de cauza, vointa de a contracta si, in al doilea rand, sa se realizeze acordul de vointa al lor, in vederea incheierii valabile a contractului.
3A. Ticlea, Tratat..., p. 360.
4Legea nr. 53/2003 - Codul muncii (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 72 din 05.02.2003), modificata si completata ulterior.
5Primirea la munca a persoanelor fara incheierea unui contract individual de munca in forma scrisa.
6Republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 190 din 20.03.2007.
7Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 172 din 22.02.2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
8Republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 740 din 10.10.2002.
9Precizam ca in conformitate cu art. 18 lit. c) din Legea nr. 108/1999, inspectorii de munca au obligatia sa pastreze confidentialitatea oricarei reclamatii care semnaleaza nerespectarea prevederilor legale in domeniul reglementat de prezenta lege si sa nu dezvaluie conducatorului persoanei juridice si persoanei fizice sau reprezentantului acestora faptul ca inspectia a fost efectuata ca urmare a unei reclamatii.
10A se vedea practica instantelor judecatoresti cu acest obiect, in A. Ticlea (coordonator), D. Diko, L. Dutescu, L. Georgescu, M. Ioan, A. Popa (colaboratori), Codul muncii – comentat si adnotat cu legislatie, doctrina si jurisprudenta, Vol. I, Editura Universul juridic, Bucuresti, 2008, p. 150-151.
11Pentru detalii a se vedea A. Ticlea Tratat..., p. 931-932.

Autor: drd. Ana Cioriciu Stefanescu - Sursa: Avocatnet.ro

 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !