Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Info Utile arrow Drepturile actionarilor in raport cu societatea comerciala.
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Drepturile actionarilor in raport cu societatea comerciala.
Recunoasterea posesiei actiunilor. ( 1 )
.
Actionarul societatii comerciale pe actiuni (ca de altfel oricare categorie de asociati ai oricarui tip de societate comerciala) este o persoana distincta fata de societatea comerciala, care participa la un raport juridic constand in drepturi si obligatii in relatie cu societatea.

Mai ales micul actionar se afla de multe ori intr-un raport de fapt defavorabil fata de societatea comerciala la care este actionar, care poate fi o entitate economica extrem de puternica, cu interese uneori divergente fata de cele ale micului actionar.

Astfel ca este util ca actionarul sa cunoasca ce poate sa ceara de la societatea la care este actionar.

Randurile de fata se rezuma la a sublinia acele drepturi concrete si cererile corespunzatoare care se pot face fata de societetea comerciala, si nu isi propune sa analizeze intreaga problematica a legalitatii raporturilor dintre societate si actionar.

Intr-un sens larg, o mare parte din reglementarea care priveste societatile comerciale pe actiuni este in fapt destinata sa garanteze drepturile actionarilor.

Astfel ca actionarii sunt in drept oricand sa solicite societatii comerciale restabilirea legalitatii si in caz de refuz sa apeleze la mijloacele juridice de constrangere puse la dispozitie de lege.

Pe de alta parte randurile de fata isi propun sa analizeze acele drepturi pe care actionarul le exercita individual (uneori si ca grup de actionari), insa nu se refera la acele drepturi pe care actionarul le exercita ca si parte a Adunarii generale a actionarilor.

Astfel,  nu vor fi atinse problemele legate de desfasurarea adunarii generale a actionarilor.

Recunoasterea posesiei actiunilor

Pentru a putea exercita calitatea de actionar este nevoie ca actionarul sa poata dovedi aceasta calitate.

Categorii de actiuni

Conform art. 91 din  Legea nr.31/1990 a societatilor comerciale  (LSC) „in societatea pe actiuni, capitalul social este reprezentat prin actiuni emise de societate, care, dupa modul de transmitere, pot fi nominative sau la purtator.”

Actiunile nominative au ca si caracteristica identificarea titularului actiunii. In titlul care incorporeaza actiunea se inscriu datele de identificare ale actionarului. Aceleasi date sunt inscrise si in registrul actionarilor.

Actiunile nominative pot fi emise in forma materializata, fiind incorporate intr-un titlu emis pe suport de hartie, sau in forma dematerializata, situatie in care inscrierea datelor asupra titularului actiunilor in registrul actionarilor este suficienta pentru exercitarea dreptului de actionar.

Drepturile de actionar se exercita numai de persoana inscrisa in titlu sau in registrul actionarilor, in cazul actiunilor emise in forma dematerializata1.

In cazul actiunilor la purtator elementele de identificare a titularului actiunii nu se mentioneaza pe titlu. Drepturile de actionar se exercita de catre posesorul titlului.

Registrul actionarilor

In discutie a aparut si notiunea de registru al actionarilor.

Potrivit art 177 alin. 1 din LSC “In afara de evidentele prevazute de lege, societatile pe actiuni trebuie sa tina:
a) un registru al actionarilor care sa arate, dupa caz, numele si prenumele, codul numeric personal, denumirea, domiciliul sau sediul actionarilor cu actiuni nominative, precum si varsamintele facute in contul actiunilor. Evidenta actiunilor tranzactionate pe o piata reglementata/sistem alternativ de tranzactionare se realizeaza cu respectarea legislatiei specifice pietei de capital.”

In practica,  registrul actionarilor cuprinde doua parti o prima parte fiind reprezentata de o lista a actionarilor cu datele acestora si numarul de actiuni detinute precum si o a doua parte in care se inscriu cesiunile, necesitatea acestei a doua parti rezultand din dispozitia art. 98 din LSC privind modul de transmitere a actiunilor care impune semnatura cedentului si cesionarului in registrul actionarilor cu ocazia oricarei transmisiuni.

Desigur registrul actionarilor este intocmit si completat de catre societate, si are sens, doar in cazul in care societatea a emis actiuni nominative.

Nota autor:

1 Stanciu D. Carpenaru, Drept comercial roman, ed. 5, , Ed. All Beck, Bucuresti, 2004, p. 309-310

Sursa: Avocatnet.ro

 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !