Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Reglementarea regimului de introducere si exploatare a echipamentelor de agrement
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Reglementarea regimului de introducere si exploatare a echipamentelor de agrement

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a elaborat recent un proiect de hotarare ce vizeaza regimul de introducere pe piata si de exploatare a echipamentelor de agrement.

Noul proiect de act normativ vine in contextul in care, in prezent, exista anumite neconcordante intre principiul liberei circulatii a marfurilor pe Piata Unica prevazut de tratatul Comunitatilor Europene si prevederile Hotararii Guvernului nr. 1102/2002 privind regimul de introducere pe piata si de exploatare a echipamentelor de agrement.

Neconcordantele vizeaza in principal procesul de certificare a echipamentelor de agrement de catre organismul desemnat de certificare din Romania, in prezent fiind acceptata introducerea pe piata si punerea in functiune a echipamentelor care detin certificat eliberat de acest organism si nefiind recunoscute certificatele emise de catre organisme de certificare din alte state membre ale Uniunii Europene.

Noul proiect abroga HG nr. 1102/2002 si are in vedere asigurarea unei conformitati cu prevederile Tratatului Comunitatilor Europene.

Principalele schimbari introduse de prezentul proiect de hotarare vizeaza modificarea procedurii de certificare, astfel incat sa fie acceptate, prin aplicarea principiului recunoasterii mutuale, in conditiile asigurarii unui nivel echivalent de protectie pentru utilizatori, documentele emise de organisme de certificare din Uniunea Europeana.

Prin echipament pentru agrement se intelege orice utilaj, instalatie sau dispozitiv, actionat prin forta sau greutatea omului, electric, pneumatic, hidraulic, mecanic si/sau prin orice alta/alte sursa/surse de energie, ce functioneaza pe un amplasament temporar sau definitiv, si care este destinat agrementului, jocului sau destinderii consumatorilor.

Atestatul de recunoastere este documentul emis de catre un organism de certificare desemnat, prin care se confirma ca un echipament pentru agrement, legal produs si/sau comercializat intr-un stat membru al Uniunii Europene sau in Spatiul Economic European, asigura un nivel echivalent de protectie pentru consumatori.

Cerintele esentiale de securitate
Echipamentele de agrement sunt introduse pe piata doar in conditiile in care respecta cerintele esentiale de securitate aplicabile. Printre acestea se numara :

-echipamentul pentru agrement trebuie sa fie produs astfel incat sa poata functiona si sa fie reglat si intretinut fara a se expune la pericole din punct de vedere al securitatii, atunci cand aceste actiuni sunt realizate in circumstantele stabilite de producator.
-gradul de pericol legat de utilizarea echipamentului pentru agrement trebuie sa fie in raport cu aptitudinea consumatorilor. In scopul punerii acestui principiu in practica se stabileste, acolo unde este necesar, o varsta minima, limita de greutate, inaltime sau stare de sanatate pentru consumatori.
-echipamentul pentru agrement trebuie sa fie insotit de toate echipamentele si accesoriile speciale care sunt esentiale pentru a preveni pericolele in cadrul montajului, demontarii, transportului, reglarii, intretinerii si utilizarii.

Echipamentele pentru agrement sunt conforme cu cerintele esentiale de securitate aplicabile daca sunt insotite de declaratia de conformitate, intocmita de producator sau reprezentantul sau autorizat.

In scopul realizarii evaluarii conformitatii producatorul sau reprezentantul sau autorizat trebuie:

a) sa inainteze unui organism de certificare desemnat, ales de catre el, o cerere de evaluare semnata, insotita de dosarul tehnic al echipamentului pentru agrement. Cererea de evaluare trebuie sa includa denumirea si adresa producatorului si, in cazul in care cererea este depusa de catre reprezentantul
autorizat, si numele si adresa acestuia;
b) sa puna la dispozitia organismului de certificare desemnat, in vederea examinarii si testarii, unul sau mai multe echipamente pentru agrement, reprezentative, daca este cazul.

Proiectul se afla in dezbatere publica pe site-ul MEF pana la data de 25 august 2008.

Sursa: Avocatnet.ro

 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !