Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Info Utile arrow Ministerul Muncii va furniza ajutoare de stat pentru formarea profesionala
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Ministerul Muncii va furniza ajutoare de stat pentru formarea profesionala
Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, o hotarare prin care se reglementeaza rolul Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse (MMFES) ca furnizor de ajutor de stat pentru formarea profesionala.

Executivul a decis modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 381/2007 privind rolul Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, in baza careia este organizat si functioneaza acest minister,  in vederea indeplinirii rolului de furnizor de ajutor de stat pentru formare profesionala.

Astfel, MMFES va aplica, in calitate de furnizor de ajutor de stat pentru formare profesionala, legislatia in domeniul ajutorului de stat.

Prin acordarea ajutorului de stat pentru formare profesionala Ministerul Muncii va stimula participarea la formare profesionala.

Totodata MMEFS va sprijini pregatirea profesionala a muncitorilor ale caror locuri de munca sunt puse in pericol ca urmare a masurilor de restructurare si reorganizare si care au nevoie de instruire pentru a se adapta modificarilor proceselor de productie si cerintelor implicate de acestea.

De asemenea, ajutorul de stat pentru formare profesionala va contribui la cresterea competitivitatii economice a intreprinderilor.

In acest sens, in structura MMFES va fi organizata, in limita numarului maxim de posturi, Unitatea de management al ajutoarelor de stat pentru formare profesionala (UMAS) condusa de un sef de serviciu, in cadrul Directiei Programe si Strategii Forta de Munca.

Regulamentul de organizare si functionare, structura organizatorica, numarul de posturi ale UMAS se vor stabili prin ordin al ministrului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse.

Conform datelor furnizate de Guvern, in domeniul formarii profesionale continue (FPC), Romania inregistreaza o rata foarte scazuta de participare in randul populatiei din grupa de varsta 25-64 (1,1% - 2001; 1,1% - 2002; 1,3% -2003; 1,6% -2005).

In anul 2005, investitia in formarea profesionala continua s-a manifestat mai pregnant la nivelul intreprinderilor mari, cu 250 de salariati si peste – 73,5%, din care, in randul celor cu 1.000 de salariati si peste s-a inregistrat valoarea maxima – 90,9%. Dintre intreprinderile de marime mijlocie cu 50-249 angajati, 49,9% au oferit formare profesionala continua angajatilor, iar dintre intreprinderile mici, putin mai mult de o treime (36,1%).

Cu toate ca intreprinderile au putut beneficia de una sau mai multe dintre masurile publice de stimulare a FPC prevazute in legislatia in vigoare, intreprinderile care nu au oferit formare profesionala au motivat prin costurile ridicate pe care le presupune instruirea angajatilor sau au preferat sa recruteze personal deja calificat in loc sa consume din resursele financiare proprii pentru calificarea de personal.

Sursa: Avocatnet.ro

 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !