Potrivit art. 21 alin. (2) lit. h) din Codul Fiscal, cheltuielile efectuate de catre o societate comerciala platitoare de impozit pe profit pentru formarea si perfectionarea profesioanala a personalului angajat sunt cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit.
Deoarece formarea profesionala a angajatilor presupune dobandirea unor comeptente noi precum si imbunatatirea celor deja existente, rezultatul muncii acestora fiind astfel imbunatatit, cheltuielile cu formarea profesionala sunt considerate cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri.
In completarea acestui articol din
Codul Fiscal, conform Ordonantei 129/2000 republicata,
formarea profesionala a adultilor reprezinta formarea profesionala initiala si/sau continua organizata prin alte forme decat cele specifice sistemului national de invatamant. Conform Legii invatamantului, sistemul national de invatamant este constituit din ansamblul unitatilor si institutiilor de invatamant de diferite tipuri, niveluri si forme de organizare a activitatii de instruire si educare si cuprinde atat unitati si institutii de invatamant de stat cat si unitati particulare. Acestea sunt grupate in unitati de invatamant prescolar, primar, secundar, postliceal si invatamant superior, univeristar si postuniversitar. Totodata, sistemul national de invatamant cuprinde si educatia permanenta.
Prin formarea profesionala initiala se asigura pregatirea necesara pentru dobandirea competentelor profesionale minime necesare pentru obtinerea unui loc de munca. Formarea profesionala continua este ulterioara formarii initiale si asigura adultilor fie dezvoltarea competentelor profesionale deja dobandite, fie dobandirea de noi competente.
Formarea profesionala a adultilor se organizeaza in mod distinct pe niveluri de pregatire, profesii, ocupatii, meserii si specialitati, tinandu-se seama de nevoile angajatorilor, de competentele de baza ale adultilor, de cerintele posturilor pe care acestia le ocupa si de posibilitatile lor de promovare sau de incadrare in munca, precum si de cerintele de pe piata muncii si aspiratiile adultilor.
Formele de realizare a formarii profesionale a adultilor sunt:
• cursuri organizate de furnizorii de formare profesionala;
• cursuri organizate de angajatori in cadrul unitatilor proprii;
• stagii de practica si specializare in unitati din tara sau din strainatate;
• alte forme de pregatire profesionala prevazute de lege.
Prin urmare, conform Ordonantei 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, cheltuielile efectuate de catre angajatori pentru plata taxelor angajatilor pentru facultate sau masterat nu pot fi considerate cheltuieli cu formarea profesionala a personalului angajat deoarece acestea sunt realizate prin unitati care fac parte din sistemul national de invatamant. In cazul in care aceste taxe sunt totusi platite de catre angajator, sumele achitate constituie pentru salariat avantaj in natura. Astfel, aceste sume trebuie considerate elemente similare veniturilor din salarii si trebuie tratate ca atare, respectiv impozitate ca orice alt venit de natura salariala.