Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow MMFPS: Declararea insolvabilitatii debitorilor persoane fizice sau juridice
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

MMFPS: Declararea insolvabilitatii debitorilor persoane fizice sau juridice

Ordinul MMFPS nr. 539/2009 a fost publicat luni in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 328.

Ordinul MMFPS stabileste procedura privind declararea starii de insolvabilitate a debitorilor persoane fizice sau juridice, conform prevederilor art. 176 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala.

Potrivit alin. 1 al art. 176 din Codul de procedura fiscala, "este insolvabil debitorul ale carui venituri sau bunuri urmaribile au o valoare mai mica decat obligatiile fiscale de plata sau care nu are venituri ori bunuri urmaribile".

Astfel, Procedura inclusa in ordin este aplicabila persoanelor fizice sau juridice care indeplinesc conditiile legale in aceasta materie.

Potrivit Procedurii, creantele fiscale pentru care se va analiza posibilitatea declararii starii de insolvabilitate vor fi reprezentate atat de obligatiile fiscale principale, cat si de obligatiile fiscale accesorii aferente acestora.

In situatia in care se constata indeplinirea conditiilor legale in materie, debitorul in cauza va fi declarat insolvabil in baza unui proces-verbal intocmit de compartimentul de executare silita din cadrul inspectoratului teritorial de munca, vizat de compartimentul juridic al acestuia, si aprobat de inspectorul sef.

Procesul-verbal de declarare a starii de insolvabilitate se va intocmi in 3 exemplare, dintre care unul se va pastra la dosarul de executare, unul la serviciul financiar contabil, iar celalalt se va transmite debitorului declarat insolvabil.

Procedura de declarare a starii de insolvabilitate se va aplica in fiecare dintre situatiile prevazute la art. 176 alin. (1) in Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, atat in cazul debitorilor ale caror venituri sau bunuri urmaribile au o valoare mai mica decat obligatiile fiscale de plata, cat si in cazul debitorilor care nu au venituri ori bunuri urmaribile.

Pe perioada in care un debitor ale carui venituri sau bunuri urmaribile au o valoare mai mica decat obligatiile fiscale de plata va fi declarat insolvabil, masurile de executare silita nu vor fi intrerupte.

Totodata, pentru obligatiile fiscale principale inregistrate de debitorii insolvabili ale caror venituri sau bunuri urmaribile au o valoare mai mica decat obigatiile fiscale de plata se vor datora obligatii fiscale accesorii, pana la data stingerii acestora, inclusiv.

In schimb, creantele fiscale ale debitorilor declarati in stare de insolvabilitate care nu au venituri sau bunuri urmaribile se vor scoate din evidenta curenta si vor fi trecute intr-o evidenta separata, iar aplicarea masurilor de executare silita se va intrerupe.

Pentru obligatiile fiscale principale inregistrate de debitorii insolvabili care nu au venituri sau bunuri urmaribile se vor datora obligatii fiscale accesorii pana la data trecerii acestora in evidenta separata, in conformitate cu prevederile art. 120 alin. (4) lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Creantele fiscale inregistrate de debitorii declarati insolvabili pentru care se continua executarea silita, aflate in evidenta curenta, si creantele fiscale inregistrate de debitorii declarati insolvabili pentru care executarea silita se intrerupe, aflate in evidenta separata, vor fi scazute din aceste evidente la implinirea termenului de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita.

Creantele fiscale inregistrate de debitorii persoane juridice vor fi scazute din evidenta curenta, respectiv din evidenta separata, dupa caz, dupa data la care respectiva persoana juridica a fost radiata din registrul comertului, in baza incheierii de radiere a judecatorului-delegat de pe langa oficiul registrului comertului.

Creantele fiscale inregistrate de debitorii persoane fizice declarati insolvabili vor fi scazute din evidenta separata inclusiv in cursul perioadei de prescriptie, dupa data la care respectiva persoana fizica a decedat sau a fost declarata disparuta ori decedata prin hotararea a unei instante judecatoresti, iar pentru aceasta nu exista mostenitori care au acceptat succesiunea.

Scaderea creantelor fiscale inregistrate de debitori, din evidenta curenta sau din evidenta separata, dupa caz, va fi facuta, in conditiile legii, in baza unui proces-verbal de scadere din evidenta a obligatiilor fiscale si a borderoului de adaugare-scadere anexat acestuia. Procesul-verbal de scadere din evidenta va fi intocmit de compartimentul de executare silita din cadrul inspectoratului teritorial de munca, vizat de compartimentul juridic al acestuia, si aprobat de inspectorul sef.

Dupa data declararii starii de insolvabilitate a unui debitor persoana fizica sau juridica, in situatia in care organul de executare constata indeplinite conditiile legale in materia atragerii raspunderii solidare, va face demersuri legale ce se impun, in conformitate cu prevederile art. 27 si 28 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Sursa: Avocatnet.ro

 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !