Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Noi reglementari privind cheltuielile cu dobanzile la calculul profitului impozabil
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Noi reglementari privind cheltuielile cu dobanzile la calculul profitului impozabil
Guvernul a majorat la 8% nivelul ratei dobanzii pentru imprumuturile in valuta, utilizata la determinarea profitului impozabil.
Masura a fost luata printr-o Hotarare de Guvern pentru modificarea pct.701 din Normele metodologice de aplicare a legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal, adoptata in sedinta de saptamana trecuta.

Actul normativ actualizeaza datele cu caracter fiscal, in conformitate cu prevederile art. 23 alin. 5, lit.b din Codul Fiscal, conform carora nivelul ratei dobanzii pentru imprumuturile in valuta se actualizeaza prin hotarare a Guvernului.

Astfel, potrivit HG adoptata de Guvern, pentru determinarea profitului impozabil incepand cu anul fiscal 2009, nivelul ratei dobanzii pentru imprumuturile in valuta va creste de la 7% la 8%.

Printre cheltuielile deductibile pentru determinarea profitului impozabil se numara si cheltuielile cu dobanda, in limita prevazuta la articolul 23 din Codul fiscal.

Art. 23 alin. (5) lit. b) din Codul Fiscal se refera la deductibilitatea dobanzilor la imprumuturile in valuta obtinute direct sau indirect de la entitati, altele decat banci internationale de dezvoltare si organizatii similare, expres mentionate, si cele care sunt garantate de stat, cele aferente imprumuturilor obtinute de la institutiile de credit romane sau straine, institutiile financiare nebancare, de la persoanele juridice care acorda credite potrivit legii, precum si cele obtinute in baza obligatiunilor admise la tranzactionare pe o piata reglementata. Este vorba, printre altele, de imprumuturi obtinute de la societati din grup, actionari sau asociati.

Mai trebuie precizat ca, potrivit prevederilor in vigoare, dobanzile la imprumuturile obtinute de la institutii de credit romane sau straine, institutii financiare nebancare si alte organizatii similare sunt integral deductibile.

 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !