Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Legislatie arrow OUG nr. 46/2009
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

OUG nr. 46/2009

Noile masuri fiscale, introduse
prin OUG nr. 46/2009

Ordonanta de urgenta nr. 46/2009 privind imbunatatirea procedurilor fiscale si diminuarea evaziunii fiscale, adoptata de Guvern pe 13 mai 2009, a fost publicata luni, in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 347.
 
OUG nr. 46/2009 modifica urmatoarele acte normative: Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 91/2003 privind organizarea Garzii Financiare, Ordonanta Guvernului nr. 75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal si Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

Declararea inactivitatii contribuabililor

Printre modificarile aduse Codului de procedura fiscala se numara si cea referitoare la declararea inactivitatii contribuabililor.

Astfel, potrivit OUG nr. 46/2009 contribuabilii persoane juridice sau orice alte entitati fara personalitate juridica vor fi declarati inactivi, daca indeplinesc una dintre urmatoarele conditii:
a) nu isi indeplinesc, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligatie declarativa prevazuta de lege;
b) se sustrag de la efectuarea inspectiei fiscale, prin declararea unor date de identificare a sediului social care nu permit organului fiscal identificarea acestuia;
c) organele fiscale au constatat ca nu functioneaza la sediul social sau la domiciliul fiscal declarat.

Acestora le vor fi aplicabile prevederile art. 11 alin. (11) si (12) din Codul fiscal, care stabilesc ca "autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie efectuata de un contribuabil declarat inactiv prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala". "De asemenea, nu sunt luate in considerare de autoritatile fiscale tranzactiile efectuate cu un contribuabil declarat inactiv prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Procedura de declarare a contribuabililor inactivi va fi stabilita prin ordin. Lista contribuabililor declarati inactivi se publica pe pagina de internet a Ministerului Finantelor Publice — portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si va fi adusa la cunostinta publica in conformitate cu cerintele prevazute prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala", conform acelorasi prevederi.

Potrivit OUG nr. 46/2009, prin exceptie, nu vor fi declarati inactivi contribuabilii aflati in stare de insolventa sau contribuabilii pentru care s-a pronuntat sau a fost adoptata o hotarare de dizolvare.

Pana la adoptarea OUG nr. 46/2009, Codul de procedura fiscala stabilea ca declararea inactivitatii se efectua in cazul contribuabililor care nu-si indeplineau obligatiile declarative la doua termene de declarare consecutive si carora, la cerere, nici nu li s-a aprobat de catre organul fiscal competent o masura privind indeplinirea obligatiilor lor fiscale.

ANAF nu va mai calcula majorari de intarziere, pentru firmele in dizolvare

O alta masura a actului normativ emis de Guvern este renuntarea administratiei fiscale la calculul de majorari de intarziere stabilite in sarcina contribuabililor intrati in dizolvare, incepand cu data hotararii de dizolvare.  

Potrivit OUG nr. 46/2009, "pentru creantele fiscale nascute anterior sau ulterior datei inregistrarii hotararii de dizolvare a contribuabilului la registrul comertului, incepand cu aceasta data nu se mai datoreaza si nu se calculeaza majorari de intarziere".

"In cazul in care prin hotarare judecatoreasca irevocabila a fost desfiintat actul care a stat la baza inregistrarii dizolvarii, se calculeaza majorari de intarziere intre data inregistrarii la registrul comertului a actelor de dizolvare si data ramanerii irevocabile a hotararii de desfiintare", mai stabileste OUG nr. 46/2009.

Noi fapte inscrise in cazierul fiscal

OUG nr. 46/2009 prevede ca in cazierul fiscal al persoanelor fizice si juridice se inscriu si atragerea raspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent, stabilita prin decizie a organului fiscal competent ramasa definitiva in sistemul cailor administrative de atac sau prin hotarare judecatoreasca, dupa caz, dar si inactivitatea fiscala, declarata potrivit legii.

Potrivit actului normativ emis de Guvern inactivitatea fiscala se inscrie atat in cazierul fiscal al persoanei juridice declarate inactiva, cat si al reprezentantilor legali ai acesteia.

Certificat care atesta plata TVA, in cazul achizitiilor intracomunitare de masini noi

Una dintre modificarile legislative introduse de OUG nr. 46/2009, vizeaza, in principal, achizitiile intracomunitare de mijloace de transport noi realizate de persoane fizice care cumpara autovehicule din tarile intracomunitare, prin legiferarea eliberarii, de catre organul fiscal competent, a unui certificat care atesta plata TVA, pentru a fi prezentat la serviciul de inmatriculari. 

Garda Financiara are dreptul sa legitimeze persoanele suspecte de evaziune fiscala

In acelasi timp, OUG nr. 46/2009 modifica Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 91/2003 privind organizarea Garzii Financiare, urmarindu-se in principal realizarea evaluarii de catre Garda Financiara la solicitarea procurorilor a prejudiciului bugetar cauzat de faptele ce pot constitui infractiuni, prin procese verbale care pot reprezenta mijloace de proba.

Totodata, a fost prevazuta si posibilitatea dispunerii de catre Garda Financiara de masuri asiguratorii, in conditiile prevazute de Codul de procedura fiscala, in cazul constatarii si evaluarii prejudiciilor bugetare.

O alta prevedere se refera la legiferarea dreptului de legitimare si stabilire a identitatii administratorilor si a oricaror persoane implicate in savarsirea de contraventii sau fapte de evaziune fiscala, de catre comisarii Garzii Financiare aflati in exercitarea atributiilor de serviciu si nu in ultimul rand, monitorizari si verificari necesare pentru prevenirea si combaterea evaziunii si a fraudei.

 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !