Prin Ordinul nr. 1128/2009, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a stabilit modelul si procedura de emitere a certificatului care atesta plata TVA, in cazul achizitiilor intracomunitare de masini noi, cat si a certificatului necesar in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport pentru care nu se datoreaza taxa pe valoarea adaugata in Romania. Ordinul ANAF nr. 1128/2009 a fost publicat miercuri in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 356. Actul normativ vine in aplicarea prevederilor OUG nr. 46/2009, care a prevazut eliberarea, de catre organul fiscal competent, a unui certificat care atesta plata TVA, pentru a fi prezentat la serviciul de inmatriculari de catre persoanele fizice care achizitioneaza mijloace de transport noi din cadrul UE. Certificatul care atesta plata TVA, in cazul achizitiilor intracomunitare de masini noi Noul certificat emis de ANAF se utilizeaza la atestarea platii taxei pe valoarea adaugata de catre persoanele care au efectuat achizitii intracomunitare de mijloace de transport noi, in scopul inmatricularii acestora in Romania.
Certificatele necesare inmatricularii in Romania a mijloacelor de transport achizitionate din statele membre ale Uniunii Europene se elibereaza persoanelor care nu sunt inregistrate si care nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
Certificatul nu poate fi folosit pentru mijloacele de transport achizitionate din Romania sau importate din afara UE.
Solicitantii certificatului trebuie sa depuna la organul fiscal competent un decont special de taxa pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art. 1563 alin. (3) din Codul fiscal.
Modelul si continutul formularului (301) „Decont special de taxa pe valoarea adaugata” este aprobat prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si se depune la organul fiscal competent inainte de inmatricularea in Romania a mijlocului de transport nou, dar nu mai tarziu de data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea achizitiei intracomunitare.
In conditiile art. 157 alin. (1) din Codul fiscal, persoana care efectueaza o achizitie intracomunitara de mijloace de transport noi trebuie sa achite taxa pe valoarea adaugata in Romania pana la data la care are obligatia depunerii decontului special de taxa pe valoarea adaugata.
Pentru a solicita eliberarea formularului „Certificat privind atestarea platii taxei pe valoarea adaugata, in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport noi”, solicitantul care a efectuat achizitia intracomunitara de mijloace de transport noi trebuie sa depuna o cerere la organul fiscal competent.
Cererea trebuie sa cuprinda datele de identificare ale solicitantului, inclusiv codul numeric personal si, dupa caz, codul de inregistrare in scopuri de TVA pentru achizitii.
Cererea se depune prin posta sau direct la compartimentul cu atributii in gestionarea declaratiilor fiscale, iar Certificatul se elibereaza in maximum 5 zile lucratoare de la data depunerii cererii.
Pentru eliberarea pe loc a certificatului, solicitantul trebuie sa anexeze la cerere cel de-al doilea exemplar al „Decontului special de taxa pe valoarea adaugata”, care ramane la contribuabil, dupa inregistrarea la organul fiscal a primului exemplar, precum si documentul doveditor al platii taxei pe valoarea adaugata, in copie si in original.
Certicatul necesar in cazul achizitiilor de masini pentru care nu se datoreaza TVA
Cei care efectueaza o achizitie intracomunitara de mijloace de transport ce au fost livrate cu mai mult de 6 luni de la data primei inmatriculari si care prezinta organului fiscal competent o dovada din care sa rezulte ca, la data livrarii, mijlocul de transport efectuase deplasari care depasesc 6.000 km, nu datoreaza TVA in Romania si, prin urmare, nu au obligatia depunerii „Decontului special de taxa pe valoarea adaugata".
Pentru a solicita eliberarea formularului „Certificat” din care rezulta ca nu se datoreaza taxa pe valoarea adaugata in Romania pentru achizitia intracomunitara de mijloace de transport, persoana trebuie sa depuna o cerere la organul fiscal competent, prin posta sau direct la compartimentul de specialitate din cadrul ANAF.
Cererea trebuie sa fie insotita de documentul de achizitie din statul membru a mijlocului de transport, inclusiv de documentul din care sa rezulte data primei inmatriculari, si, dupa caz, de o declaratia pe propria raspundere din care sa rezulte numarul de kilometri efectuati de mijlocul de transport pana la data la care i-a fost livrat si se poate depune odata cu cererea de calcul al taxei pe poluare.
In vedere emiterii certificatului, compartimentul de specialitate al ANAF analizeaza documentatia prezentata si verifica daca nu sunt indeplinite conditiile pentru ca mijlocul de transport achizitionat din statul membru sa fie incadrat in categoria mijloacelor de transport noi.
Daca achizitia intracomunitara a fost efectuata de la o persoana inregistrata in scopuri de TVA in statul membru in care este stabilita, in documentul de achizitie (factura) emis de furnizorul din celalalt stat membru trebuie sa se regaseasca particularitatile prevazute de art. 1251 alin. (3) din Codul fiscal pentru definirea mijloacelor de transport noi.
Daca achizitia intracomunitara a fost efectuata de la o persoana neinregistrata in scopuri de TVA in statul membru in care este stabilita si, prin urmare, documentul de achizitie nu este factura, conditia de mijloc de transport nou este indeplinita daca acesta a fost livrat cu mai putin de 6 luni de la data primei inmatriculari.
In situatia in care din documentatia prezentata rezulta ca mijlocul de transport a fost livrat in termen de pana la 6 luni de la data primei inmatriculari, compartimentul de specialitate notifica solicitantul ca operatiunea efectuata este o achizitie intracomunitara de mijloace de transport noi, pentru care se datoreaza TVA in Romania si pentru care are obligatia sa depuna „Decontul special de taxa pe valoarea adaugata” si sa plateasca TVA.
Dupa inregistrarea „Decontului special de taxa pe valoarea adaugata” si dupa achitarea TVA in Romania de catre solicitant, compartimentul de specialitate elibereaza certificatul privind atestarea platii TVA. |