Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Patronii risca falimentul din cauza salariului minim
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Patronii risca falimentul din cauza salariului minim

Angajatii cu studii superioare nu vor putea fi platiti cu mai putin de 10 milioane de lei net, de la 1 ianuarie 2008.
Patronatele imm-urilor doresc renegocierea salariilor minime platite angajatilor cu studii universitare, deoarece acestea cresc costurile cu forta de munca si multe firme mici ar putea da faliment.
Angajatii cu studii superioare, care lucreaza in institutiile de stat sau la firmele private, nu vor putea fi platiti cu mai putin de un salariu minim net de 1.000 de lei, in primul semestru al anului viitor, si de 1.080 de lei in cel de-al doilea semestru, daca sunt incadrati ca specialisti in domeniile lor de activitate. Salariile minime ale acestora se calculeaza prin inmultirea salariului minim net pe economie, recent aprobat de Guvern, cu coeficientul de ierarhizare 2, prevazut in Contractul Colectiv de Munca pentru absolventii de studii universitare.
Guvernul a stabilit un salariu minim de 500 de lei in primul semestru din 2008, urmand ca acesta sa creasca la 540 de lei in semestrul al doilea, daca indicatorii economici vor fi pozitivi. Ca urmare a acestei decizii, multe institutii si companii trebuie sa-si majoreze bugetele pentru salarii, astfel incat angajatii sa castige cel putin sumele prevazute de lege. Coeficientul de ierarhizare 1, corespunzator salariului minim, se aplica muncitorilor necalificati. Persoanele cu studii medii au un coeficient salarial de 1,2 (salariul lor minim net este de 600 de lei), iar cele cu studii postliceale – un coeficient de 1,5 (corespunzator unui salariu minim de 750 lei net).
Patronii de firme mici si mijlocii spun ca noile niveluri salariale cresc costurile cu forta de munca si solicita renegocierea coeficientilor salariali. "Daca nu se negociaza acesti coeficienti, la jumatatea anului viitor, o data cu renegocierea salariului minim, atunci multe firme fie vor da faliment, fie vor fi nevoite sa concedieze salariatii cu studii superioare", a spus presedintele Consiliului IMM, Ovidiu Nicolescu.

 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !