Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Legislatie arrow Ordinul CNVM nr. 30/2009
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Ordinul CNVM nr. 30/2009

Ordinul CNVM nr. 30/2009 - aprobarea Instructiunii nr. 2/2009
privind procedura de subscriere si rascumparare a titlurilor de
participare emise de organismele de plasament colectiv prin internet

Ordinul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 30/2009 pentru aprobarea Instructiunii nr. 2/2009 privind procedura de subscriere si rascumparare a titlurilor de participare emise de organismele de plasament colectiv prin internet a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 380, din 4 iunie 2009.
 
In conformitate cu prevederile art. 1, 2 si ale art. 7 alin. (3), (10) si (15) din Statutul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, aprobat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 25/2002, aprobata cu modificari prin Legea nr. 514/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a hotarat in sedinta din data de 26 mai 2009 emiterea urmatorului ordin:

Art. 1. — Se aproba Instructiunea nr. 2/2009 privind procedura de subscriere si rascumparare a titlurilor de participare emise de organismele de plasament colectiv prin internet, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.

Art. 2. — Instructiunea mentionata la art. 1 intra in vigoare la data publicarii acesteia si a prezentului ordin in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si va fi publicata si in Buletinul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si pe site-ul acesteia (www.cnvmr.ro).

Presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare,
Gabriela Anghelache
Bucuresti, 29 mai 2009.
Nr. 30

INSTRUCTIUNEA Nr. 2/2009
privind procedura de subscriere si rascumparare a titlurilor de participare emise de organismele
de plasament colectiv prin internet

Art. 1
. — Prezenta instructiune stabileste procedura de subscriere si rascumparare prin internet a titlurilor de participare emise de organismele de plasament colectiv in valori mobiliare distribuite pe teritoriul Romaniei, denumite in continuare O.P.C.V.M.

Art. 2.
— (1) Subscrierile si rascumpararile de titluri de participare ale O.P.C.V.M. se pot realiza si prin internet in
conditiile detaliate in prospectul de emisiune al respectivului O.P.C.V.M.
(2) Subscrierile si rascumpararile efectuate prin internet se vor realiza cu respectarea corespunzatoare a prevederilor cap. I al titlului IV din Regulamentul nr. 32/2006 privind serviciile de investitii financiare, aprobat prin Ordinul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 121/2006, cu modificarile ulterioare.

Art. 3
. — Distribuirea prin internet a titlurilor de participare emise de O.P.C.V.M. catre clientii interesati se va efectua in baza unui contract la distanta, definit conform art. 28 alin. (3) din Legea nr. 297/2004 privind piata de capital, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Legea nr. 297/2004, incheiat intre client si societatea de administrare a investitiilor, denumita in continuare S.A.I., sau in baza unui contract incheiat la sediul S.A.I.

Art. 4
. — Utilizarea internetului ca mijloc de distribuire a titlurilor de participare nu exonereaza S.A.I./societatea de investitii care se autoadministreaza de obligatia respectarii regulilor stabilite de Regulamentul nr. 15/2004 privind autorizarea si functionarea societatilor de administrare a investitiilor, a organismelor de plasament colectiv si a depozitarilor, aprobat prin Ordinul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 67/2004, cu modificarile ulterioare, denumit in continuare Regulamentul C.N.V.M. nr. 15/2004, cu privire la desfasurarea activitatii de administrare a organismelor de plasament colectiv.

Art. 5
. — S.A.I. care desfasoara activitatea de distribuire prin internet trebuie sa utilizeze echipamente informatice adecvate, avand in vedere volumul activitatilor care pot fi solicitate sa le desfasoare.

Art. 6
. — (1) in vederea distribuirii titlurilor de participare prin internet, S.A.I. trebuie sa posede infrastructura si mijloacele de
comunicatie necesare pentru a oferi acest serviciu clientilor sai, astfel incat sa asigure eficienta operationala a serviciilor de distribuire a titlurilor de participare.
(2) Pentru a face fata eventualelor disfunctionalitati ale sistemelor informatice, S.A.I. trebuie sa asigure proceduri alternative eficiente astfel incat activitatea de distribuire a titlurilor de participare sa se poate desfasura in bune conditii.
Investitorii vor fi informati de S.A.I. in contractul incheiat cu privire la existenta acestor proceduri alternative si la modalitatea de utilizare a acestora.
(3) Cand cererile de subscriere si/sau rascumparare sunt primite de S.A.I. prin internet, aceasta poate utiliza acelasi mijloc de comunicare pentru a transmite investitorilor informatiile si rapoartele prevazute de Regulamentul C.N.V.M. nr. 15/2004, cu conditia ca sistemele informatice ale S.A.I. si ale investitorului sa permita descarcarea si salvarea acestora.
(4) Conform standardelor de securitate in domeniul sistemelor informatice, S.A.I. va asigura securizarea sistemului computerizat de preluare a cererilor de subscriere si rascumparare. Sistemul trebuie sa asigure in mod special integritatea si confidentialitatea datelor gestionate de sistem, autentificarea originii datelor si protectia mesajelor confidentiale.
Sistemul trebuie sa dispuna de mijloace de criptare a datelor confidentiale, indiferent daca acestea se refera la S.A.I. sau la clienti. De asemenea, sistemul trebuie sa foloseasca protocoale securizate in transmiterea datelor confidentiale (spre exemplu: https, sftp etc.). Sistemul trebuie sa dispuna de mijloace de monitorizare a accesului la sistem, precum si de mijloace de protejare impotriva accesului neautorizat al unor factori daunatori (spre exemplu: echipamente de tip Intrusion Detection System, firewall, router si/sau aplicatii software de tip antivirus sau de monitorizare a accesului).
(5) S.A.I. raspunde pentru daunele cauzate investitorilor daca sistemul utilizat nu asigura securitatea transferurilor cererilor de subscriere si rascumparare sau a platilor aferente.

Art. 7
. — (1) Pe prima pagina a site-ului care ofera accesul la subscrierea si rascumpararea titlurilor de participare prin internet se vor inscrie in mod obligatoriu mentiunea ca respectivul O.P.C.V.M. este autorizat de C.N.V.M, decizia de autorizare si numarul de inscriere in Registrul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.
(2) Atunci cand oferta unei S.A.I. este adresata in mod clar rezidentilor unui alt stat, S.A.I./societatea de investitii care se autoadministreaza trebuie sa se asigure ca oferta sa respecta reglementarile din statul in cauza.
(3) Plata aferenta rascumpararilor se poate realiza doar in contul detinut de investitor/imputernicitul acestuia, indicat in cadrul formularului de subscriere intocmit la momentul subscrierii initiale sau in contul notificat de investitor in scris S.A.I., in cazul modificarii acestuia.

Art. 8.
— in situatia in care desfasoara activitatea de distribuire a titlurilor de participare prin internet, S.A.I. trebuie:
a) sa elaboreze si sa implementeze proceduri care sa asigure verificarea identitatii investitorilor care realizeaza
subscrieri sau rascumparari de titluri de participare prin internet;
b) sa se asigure ca prima subscriere a titlurilor de participare emise de O.P.C.V.M. se face numai dupa confirmarea primirii de catre investitor a prospectului simplificat si dupa transmiterea de catre acesta a declaratiei mentionate la art. 86 alin. (5) din Legea nr. 297/2004. Confirmarea primirii de catre investitor a
prospectului simplificat si declaratia mentionata la art. 86 alin (5) din Legea nr. 297/2004 pot fi efectuate si prin intermediul paginii de internet;
c) sa publice pe pagina sa de internet informatii corecte si actualizate permanent si sa respecte regulile privind publicitatea in cazul O.P.C.V.M.

Art. 9
. — (1) in scopul indeplinirii cerintei de a verifica identitatea investitorilor, S.A.I. care intentioneaza sa distribuie titluri de participare pentru un investitor nou prin internet trebuie mai intai sa solicite acestuia si sa primeasca:
a) o fotocopie a documentelor de identificare a investitorului;
b) documente de evidenta a locului de rezidenta al investitorului;
c) adresa de corespondenta postala a investitorului;
d) adresa de e-mail;
e) informatii privind contul bancar.
(2) Documentele mentionate la alin. (1) pot fi transmise de investitor prin una dintre urmatoarele modalitati:
a) prin posta clasica;
b) pe cale electronica, cu conditia ca investitorul sa posede si sa aplice documentelor electronice propria semnatura electronica extinsa, definita conform Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica;
c) depunerea documentelor personal la sediul S.A.I.
(3) Confirmarea primirii de catre S.A.I. a documentelor mentionate la alin. (1) se face prin transmiterea catre investitor a unei scrisori recomandate, cu confirmare de primire, in acest fel verificandu-se si adresa postala declarata de investitor.
(4) Dupa receptionarea de catre S.A.I. a confirmarii de primire mentionate la alin. (3), aceasta va transmite un plic sigilat continand numele de utilizator si:
a) parola pentru permiterea accesului in sistem, necesara pentru vizualizarea cererilor de subscriere/rascumparare de titluri de participare efectuate si a situatiei titlurilor de participare detinute;
b) parola pentru deblocarea optiunii de introducere a cererilor de subscriere/rascumparare si transfer de numerar.
(5) Plicul sigilat continand numele de utilizator si parolele va fi transmis investitorului numai printr-un serviciu de curierat securizat sau va fi predat personal la sediul S.A.I., in functie de optiunea investitorului.
(6) Dupa autentificare, sistemul informatic trebuie sa furnizeze investitorului informatii privind:
a) situatia titlurilor de participare detinute la o anumita data;
b) situatia unei cereri de subscriere/rascumparare (acceptata, refuzata, in asteptare).
(7) Dupa completarea cererii de subscriere/rascumparare, sistemul informatic trebuie sa asigure:
a) reconfirmarea acesteia inainte de trimiterea catre S.A.I.;
b) confirmarea cu privire la inregistrarea cererii de subscriere/rascumparare prin afisarea ei pe ecran, insotita de
recomandarea adresata investitorului printr-un mesaj cu privire la imprimarea si/sau salvarea confirmarii.
(8) Contractul incheiat cu investitorul va stipula ca S.A.I. isi asuma responsabilitatea pentru executarea corespunzatoare a cererii de subscriere/rascumparare, odata ce confirmarea privind inregistrarea cererii de subscriere/rascumparare a fost transmisa investitorului si cat mai curand dupa ce investitorul a reconfirmat operatiunea.
(9) La prima autentificare, sistemul va solicita investitorului sa isi modifice parolele prevazute la alin. (4). Sistemul va permite utilizatorului sa isi modifice parolele ori de cate ori acesta doreste.
(10) Parolele investitorului create dupa prima autentificare vor expira automat dupa maximum 6 luni de la crearea acestora.
(11) Sistemul va stoca parolele criptat pentru ca acestea sa nu fie accesibile angajatilor S.A.I.
(12) in cazul pierderii parolelor se reia procedura mentionata la alin. (1)—(5).

Art. 10.
— S.A.I. va informa in mod expres investitorii ca nicio tranzactie nu poate fi initiata pana cand nu vor fi primite urmatoarele:
a) documentele prevazute la art. 9, in cazul unui investitor nou;
b) contractul, in forma scrisa, specific utilizarii internetului.

Art. 11
. — (1) S.A.I. trebuie sa se asigure ca investitorul primeste in mod sistematic informatiile si rapoartele prevazute de Regulamentul C.N.V.M. nr. 15/2004, pe un ecran unde sa poata fi citite sau intr-un format ce poate fi descarcat de pe internet si vizualizat de investitor.
(2) S.A.I. poate oferi investitorului, prin contract, posibilitatea alegerii modalitatii de primire a rapoartelor prevazute de Regulamentul C.N.V.M. nr. 15/2004 si a informatiilor cu privire la situatia contului sau.
(3) in situatia in care S.A.I. intentioneaza sa transmita investitorului rapoartele si informatiile prevazute de Regulamentul C.N.V.M. nr. 15/2004 prin internet, aceasta modalitate exclusiva de transmitere trebuie sa fie stipulata in contract si agreata de investitor.
(4) Instrumentele de plata utilizate pentru distribuirea de titluri de participare prin internet vor fi incluse in prospectul de emisiune al O.P.C.V.M.

Art. 12
. — (1) in situatia aparitiei unor disfunctionalitati cu privire la sistemul de preluare a cererilor de subscriere/rascumparare, S.A.I. va depune toate eforturile pentru a informa utilizatorii cu privire la natura acestor disfunctionalitati si durata previzionata a acestora.
(2) S.A.I. va include in contractul incheiat cu investitorul procedurile alternative disponibile acestuia in situatia prelungirii intreruperii in furnizarea serviciilor de internet.

Art. 13
. — S.A.I. va adopta masurile necesare astfel incat, luand in considerare volumul activitatii sale si perspectivele de crestere, sa aiba capacitate suficienta, in mod continuu, in urmatoarele domenii:
a) sisteme computerizate de preluare a cererilor de subscriere/rascumparare, inclusiv sisteme de pastrare in
siguranta si de recuperare a datelor (back-up);
b) proceduri alternative oferite clientilor daca sistemele informatice inregistreaza disfunctionalitati;
c) personal calificat, in situatia disfunctionalitatii sistemelor informatice.

Art. 14
. — S.A.I. trebuie sa elaboreze proceduri pentru a stoca documentele transmise sau primite prin internet, astfel incat acestea sa fie disponibile pentru a putea fi examinate de C.N.V.M.

Art. 15
. — in cazul delegarii activitatii de distributie in conditiile prevazute de Legea nr. 297/2004 si de Regulamentul C.N.V.M. nr. 15/2004, regulile privind distribuirea prin internet din prezenta instructiune sunt aplicabile mutatis mutandis distribuitorilor de titluri de participare mentionati in prospectul de emisiune al O.P.C.V.M.

Art. 16
. — Prevederile prezentei instructiuni privind distribuirea prin internet se aplica in mod corespunzator si distribuirii titlurilor de participare ale altor organisme de plasament colectiv (A.O.P.C.) care atrag in mod public resurse financiare de la persoane fizice si juridice pe teritoriul Romaniei.

 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !