Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Info Utile arrow Cele mai importante lucruri pe care o firma trebuie sa le stie in cazul unui control fiscal
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Cele mai importante lucruri pe care o firma trebuie sa le stie in cazul unui control fiscal
In enumerarea si parcurgerea celor mai importante lucruri care trebuie stiute de orice firma cand are un control fiscal incepem de la cele care fac apel la cunostintele generale importante privind normele de control la cele cu nimic mai prejos in importanta, si anume informatiile ce tin de termenii care alcatuiesc cadrul in care este de preferat sa se desfasoare efectiv procedurile de control.
 
In primul rand trebuie cunoscut faptul ca exista doua tipuri de control fiscal: cel al Garzii Financiare si cel din partea Administratiei Financiare. Controlul efectuat de catre inspectorii din partea Administratiei Financiare este unul de fond fiind anuntat cu cateva zile inainte si consta in controlul evidentei fiscale. Practic este o operatiune de rutina la care este supus la un moment dat orice contribuabil.
Garda Financiara executa verificări curente sau tematice, inopinate, doar pe durata a catorva ore. Scopul echipajului de minim doi comisari este de a preveni, descoperi si combate acte si fapte din domeniul economic, comercial, financiar prin care se realizeaza evaziune si frauda fiscala.

Legea (HG privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 70/1997 privind controlul fisca,l publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 726 din 17/10/2003) defineste controlul fiscal ca un ansamblu de activitati care au ca scop verificarea realitatii, legalitatii si sinceritatii declaratiilor, precum si a corectitudinii si exactitatii indeplinirii in normele legale a obligatiilor fiscale de catre contribuabili.

Sursele de informare la care se face apel pe durata controlului sunt formate din ansamblul documentelor contabile, atat cele ale contribuabilului controlat, cat si ale altor unitati economice partenere. Este verificata contabilitatea contribuabilului confruntandu-se cu realitatile faptice care pot fi constatate pe teren. Inaintea inceperii actiunii de control contribuabilul este anuntat prin intermediul unui aviz de verificare asupra datei la care este programat sa inceapa controlul fiscal, cat si impozitele, taxele si contributiile care vor fi verificate cu mentionarea perioadei supuse controlului.

Cum se desfasoara controlul propriu-zis?

Odata ajuns, echipajul de control la biroul dumneavoastra, al contribuabilului, trebuie sa le puneti la dispozitie toate documentele si evidentele contabile, precum si sa asigurati spatiul de lucru cu toate conditiile aferente desfasurarii controlului fiscal. Daca nu puteti fi prezent la birou, dumneavoastra sau contabilul societatii, puteti incerca cu tact sa convingeti inspectorii sa vina in alta zi. O abordare diplomata in acest caz este necesara intrucat in cazul unui refuz de-al dumneavoastra din diferite motive, inspectorul, potrivit legii, poate sa inceapa controlul in absenta dumneavoastra sau a contabilului firmei.

Intrucat trebuie sa le puneti la dispozitie un birou la care sa poate fi desfasurata activitatea de control este recomandat sa alegeti un birou care sa nu ii plaseze in iuresul activitatii din prezent tocmai pentru a nu conduce la o inhibare a acesteia. Chiar daca dureaza mai multe zile, activitatea dumneavoastra prezenta nu trebuie sa inceteze.

Pe tot parcursul controlului fiscal, contribuabilul are dreptul la asistenta de specialitate acordata de consultanti fiscali, experti contabili, avocati etc ori de cate ori sunt solicitati cu diferite informatii, explicatii si justificari. De altfel, puteti delega una dintre aceste persoane la care faceti apel pentru asistenta sa ramana alaturi de echipajul de control in lipsa dumneavoastra. Nu este recomandabil sa-i lasati pe inspectori singuri cu evidenta fiscala a firmei.

Relatia inspector de control fiscal – contribuabil este una de egalitate

Per ansamblu, trebuie sa incercati sa fiti o gazda buna si sa ajungeti la o anume colaborare cu inspectorii pe durata controlului. Inspectorul de control fiscal nu este intr-o pozitie de superioritate fata de dumneavoastra contribuabilul ci dimpotriva, relatia este una de egalitate, existand atat drepturi si obligatii de ambele parti. In acest sens trebuie avut in vedere codul etic al inspectorului de control fiscal (Ordinul Ministerului Finantelor Publice pentru aprobarea Codului etic al inspectorului de control fiscal publicat in Monitorul Oficial nr 929 din data de 23/12/2003). Potrivit acestuia persoanele care exercita controlul fiscal trebuie sa dea dovada de obiectivitate, integritate, respect fata de legalitate, competenta si confidentialitate. Le este interzis sa faca discriminari in relatiile cu contribuabilii, sa acorde privilegii, sa accepte favoruri sau beneficii.

In relatiile cu contribuabilii inspectorii de control fiscal sunt obligati sa dea in aceeasi masura dovada de politete, disponibilitate si respect, si sa acorde suficient timp pentru discutii cu contribuabilii cu privire la cele constatate.

Confidentialitatea informatiilor trebuie sa se mentina si odata ce relatia profesionala inspector contribuabil s-a terminat intrucat informatiile obtinute in urma controlului nu trebuie si nu pot fi folosite in interes personal sau in avantajul unei alte terte parti interesate.

Daca aveti suspendata activitate firmei nu inseamna ca este exclus un control fiscal.

In concluzie, recomandarea care se poate desprinde in urma celor mentionare aterior este ca cel mai bine este ca evidentele fiscale sa fie intocmite la timp iar eventualele problemele aparute sa fie rezolvate cat de repede posibil pentru ca odata avizul de inspectie fiscala primit sa nu va simtiti nepregatit in rolul de contribuabil.
_______________
Infodesign Financial ofera servicii financiar - contabile adresate persoanelor juridice si poate prelua in outsourcing orice activitate contabila sau administrativa a firmei dumneavoastra.  Infodesign Financial presteaza toata gama de servicii financiar-contabile necesare companiilor, dintre care enumeram:
• Evidenta contabila si contabilitate economico-financiar
• Salarizare si personal
• Contabilitate de gestiune
 

Autor: Nicoleta Tache

Sursa: Avocatnet

 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !