Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Noile modificari ale Codului Fiscal vor avea un impact negativ asupra mediului de afaceri
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Noile modificari ale Codului Fiscal vor avea un impact negativ asupra mediului de afaceri
Modificarile prevazute de Codul Fiscal, cu aplicare din 2010, vor avea fie un impact negativ, fie unul nesemnificativ asupra mediului de afaceri romanesc, au declarat specialistii pe fiscalitate, in emisiunea Legile Afacerilor. Consultantii se asteapta ca ANAF sa amane din nou aplicarea unor prevederi incluse in pachetul de modificari, in lipsa personalului acreditat sa le aplice.
 
“Dintre modificarile prevazute in Codul Fiscal, majoritatea au un impact negativ pentru mediul de afaceri. Aspectele pozitive sunt minore. Este extrem de discutabil impactul pe care il va avea prevederea scutirii de impozit a profitului reinvestit. Ar fi fost o masura excelenta daca venea acum 3-4 ani. In 2010, nu stiu cati dintre intreprinzatori vor inregistra profit, ca sa aiba ce reinvesti“, a declarat Corneliu Teaha, managing partner Teaha Management Consulting, prezent in studioul emisiunii Legile Afacerilor, din data de 5 noiembrie.
Aplicarea prevederilor Codului Fiscal in 2010 aduce o serie de incertitudini pentru companii. Reprezentantii firmelor de consultanta anticipeaza faptul ca certificarea declaratiilor fiscale nu se va putea pune in aplicare. Problema o reprezinta numarul mult prea mic al consultantilor fiscali acreditati de Camera Consultantilor Fiscali.

„Suntem in situatia in care 4.000 de consultanti fiscali depun declaratii privind impozitul pe profit pentru 500.000 de firme”, a declarat Alex Milcev, partener Ernst&Young.

Specialistii se asteapta ca ANAF sa amane aplicarea acestei prevederi, desi este inclusa in pachetul de modificari ale Codului Fiscal pentru 2010.

Certificarea declaratiilor fiscale a fost prevazuta prima oara in 2007 si se referea la declaratiile privind impozitul pe profit. De atunci, ANAF a prorogat cu cate un an acest termen.

O alta modificare a Codului Fiscal amanata de mai multe ori prevede generalizarea sistemului de plati anticipate, de la companiile din sectorul financiar la toti agentii economici.

Pe langa aceste incertitudini fiscale, companiile vor fi, totusi, nevoite sa aplice o serie de modificari importante.

“Una dintre modificari este aparitia, in zona impozitului pe profit, a societatilor europene si a societatilor cooperatiste europene, niste forme de societate absolut noi pentru Romania, aparute dupa anul 2007, si care prezinta avantajul delocalizarii. Este bine ca s-au stabilit aceste reglementari, evitandu-se discutiile in contradictoriu cu inspectorii fiscali”, a explicat Emilian Duca, partener Tax Department BDO.

Alte modificari importante vizeaza platile anticipate in contul impozitului pe profit, iar pentru firmele in insolventa s-a eliminat taxarea inversa, ceea ce inseamna ca devin platitori de TVA, prevedere cu un impact discutabil asupra procedurilor de reorganizare, a completat Emilian Duca.

Modificarile la Codul Fiscal aduc si simplificarea sistemului de derulare a tranzactiilor intracomunitare cu produse accizabile, cu accent pe transmiterea electronica a informatiilor si numai ca exceptie se completeaza documente pe hartie.

In privinta reglementarilor privind impozitul pe venit, Emilian Duca a aratat ca “se poate scoate in evidenta o tendinta de simplificare a sistemului. Persoanele care obtin venituri din activitati independente, incluzand si drepturi de autor, pot sa plateasca un impozit final, fara sa mai intre in procedura de regularizare.

O alta modificare in zona impozitului pe venit este inlocuirea declaratiei de venit cu o declaratie de impunere. Implicatiile practice se vor resimti in 2011, cand va trebui sa depunem pentru 2010, fiind o masura foarte buna. Aceasta inseamna ca, la data de 25 mai, data de depunere a declaratiei de impunere, trebuie achitat si impozitul care rezulta din completarea declaratiei de impozit.”
_________________
LEGILE AFACERILOR se difuzeaza in direct, in fiecare joi, de la ora 18.00 si in reluare, sambata si duminica, la aceeasi ora. Emisiunea poate fi vizionata online la: www.lionhouse.ro si www.tmctv.ro

LEGILE AFACERILOR, s-a impus in mediul business ca fiind o emisiune de referinta dedicata atat pietei avocaturii si consultantei, cat si analizarii marilor proiecte si tranzactii consiliate de avocati. Este un proiect al agentiei de publicitate lionhouse, realizat in parteneriat cu The Money Channel.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !